View Single Post
Eski 10-07-2021, 18:09   #37
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 782
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bnymnblr Mesajı Göster
Evet Chrysotrichum biberleri iyi geliştirmiyor. Bende yakın zamanda yaptım. Başarılı olmadı. Torvumda isot biberi iyi çalışıyorsa bu güzel bir bilgi. İsot kapya tarzı bir biber olduğu için kapyalar da iyi gelişebilir muhtemelen.
Kışın dışarda duran Torvum fidanım dondu.
Ancak
Umudum kışın serada tutup sonra dışarı çıkardığım üzeri patlıcan aşılı Solanum Torvum fidanında alttan bir tane torvum filizi gelmekte. buradan tohum alabilirsem çoğaltacağım. Tohumundan da yollarım.

Aşağıdaki gibi bir uygulamanın Alanya şartlarında mümkün olabileceğini düşünüyorum.
Solanum Torvum fidesi 3 m boya kadar büyütülüp yukarı doğru her 50 cm de sağa ve sola birer dal bırakıp bu dalları da demire bağlayıp yatay hale getirmek suretiyle bu yan dallardan çıkan filizlere biberler aşılanarak güneş ışığını çok düzgün kullannan bir biber ağacı belki üretebiliriz

Normalde 115 cm lik bir sıraya en fazla 4-5 biber fidesi dikilebilirken
5 katlı bu uygulamada
4 x 5 = 20 adet biber fidesi aşılanabilir.
Düz Matematik hesabında 4-5 kat daha fazla ürün anlamına gelir.
(Ancak tabi ki anaçların büyütme hızı ile normal fidelerin büyüme hızı gibi parametreleri saymazsak)
Annum türü bütün biberler başarılı chinense türü biberlerde muhtemelen aşı tutmuyor veya ben başarılı olamadım ancak birçok kez denedim aynı anda annum türü tuttu reaper tutmadı.Bunun başka bir sebebi de olabilir bilmiyorum.
Yukarda bahsettiğiniz uygulamada tek ağaca 20 tane aşılanabilir kat kat olur mu bilmiyorum.Yanlız bu aşıların hepsinin gelişeceğini düşünürseniz çok mantıklı olmaz.20 dal olmasada aşılanan biberi 4 dala ayırıp,bu dört dalıda tekrar 3’e veya 4’e ayırırsak 16 adet dal olur.Ancak bu bile deneysel birşey olacaktır.Bunun en makul olanı bence aşılanmış biberi 4 dal olarak devam ettirmek olacaktır.Çünkü diğer türlü eğer yan yana başka bu şekilde aşılı biberler ekilirse hepsi birbirine girecek ve ışık almayan yerlerde pek bir verim olmayacaktır.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön