Aslında hindistan cevizi bitkisini yetiştirmenin bir çok yolu var, ancak mahiyet kalıcı olarak bir bitkiyi hangi iklime uyarlamak istediğiniz ile alakalıdır.
Bu başlık altında gördüğüm ise; ev içerisinde yetiştirilmekte olan saksı bitkileri mi ele alınıyor? Yoksa örtüsüz alanda yahut örtülü olarak hobi amaçlı uğraşlar mı ön planda?
Yoksa daha teknik ve kapsamlı çalışmalar mı ele alınmakta, bazen komik tartışmalar, bazı saplantılı kişilerin hindistan cevizini akdeniz ikliminde korumasız yaşatabilme hayali veya bir çok uçuk önlemler okudum.
Ticari anlamda ülkemizde üretimi sahiden imkansız, bu sebeple uğraşılmıyor, kültürümüz de hiç tanınmayan bir bitki.
Ancak farklı ülkelerde azımsanmayacak kadar fazla bu bitkiye aşina olanlar var.
Abscisic acid ile birlikte kaliteli hümik fulvik asitler, toprak düzenleyici tozlar sanırım bu hayali gerçekleştirebilir. Ayrıca ek olarak simbiyotik probiyotik gibi desteklerde, nemli soğuk toprak hasebi ile gerçekleşme olasılığı yüksek kök küf oluşumunu engelleyebilir.
Karşılaşılan sorunlar tam olarak nedir, deneme yanılmalar var mı hiç?
Foruma baktığımda iki kelimeden birisi kök çürümesi söylemi, ancak kökten önce bitkilerin baştan kendileri henüz soğuktan yanmış ve ölmüş; bir kaç yıl kökler tam gelişim sağlayana kadar yapraklar soğuk aylarda iyi korunmalı, bu hindistan cevizi için değil, her bitki için geçerlidir, ağaç yahut genç fidanlar bir yere taşındığında eğer gövdesi erişkin ise, 1-2 yıl tüm iştahını köklere verir, tohum yahut mini fidan ise daha da fazla zaman almaktadır, hayvan gübresi sakın vermeyin, bitkisel kompost ve diğer saydıklarım ile toprağı ve bitkiyi gövde ile yapraktan besleyin.
Rekor gelişim hakkında bir malumatım yok, palmiyeler üzerinde denenip denenmediği hususunu duymadım.
|