Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi
Bende de oluyor. Resimlediklerinizden daha çok yaprak sararıyor. (Her fidede 3-4 dal olabiliyor.) Onları kesip uzaklaştırıyorum. Gübre desteği ve susuz bırakmama önlemleri alıyorum. Güçlü bitkiler atlatıyor. Daha güdük kalmış fideler epey uğraşıyor. (Çok sık olmamakla birlikte ölen de oluyor.) Genellikle mevsimi tamamlıyorlar.
Tüm anlattıklarım ağır etkilenmeme üzerine. İlaçlamadan deneyebilirsiniz. Yaprakları gösterdiğim 3 ziraat mühendisi ayrı tanılar koymuştu. Bende bu yolu seçmiştim. Üç yıldır uyguluyorum.
|
Teşekkürler sayın Portakal rengi. Ben de gülleci bulamacı hazırlayıp uygulamıştım. Mevcut hastalıklı olanları iyileştirmiyor ama yeni fidelere de sıçramasını engelledi gibi. Tam emin olamıyorum. Önümüzdeki bir kaç gün daha net bir şey söyleyebilirim. Hastalanmış olanlarda da hastalığın yayılması yavaşladı ama durmadı. Bu nedenle ben de fideyi kökünden söküp bahçeden dikkatlice uzaklaştırdım ki eğer bakteriyel veya mantarsa sağlıklı diğer fidelere bulaşmasın. İlerleyen günlerde hastalık yayılırsa sayın Feyzi'nin tavsiye ettiği gibi sistemik etkili bir ilaç da uygulayabilirim.