Aradan neredeyse 2 sene geçmiş. Kendi çam maceram için son bir güncelleme yapmak istedim. Bir önceki mesajlarımdan ilki çimlenme, diğeri de saksı değişimi aşamasıydı. Burada da faydası olabilir diye gelişimleri üzerine bir iki not daha düşmek istiyorum.
Öncelikle sulama ile ilgili çok kafaya takacak bir şey yokmuş. Hava durumuna veya konumlarına göre ihtiyaçları az çok belli oluyor. Gittikçe miktar biraz fazlalaşıp, sıklığı da hafiften azaltılıyor. İlk yaşına kadar 1-2, ikinciye kadar da 2-3 güne kadar uzayabiliyor. Ben ilk bir iki aylarında bile fısfısla uygulamaya devam ettim. Yani oldukça narin davranmaya çalıştım. Belki bu kadar olmasa da fazla da sert davranmamak gerek.
Son bahsettiğim mini sera projesini gerçekleştirememiştim ve ilk kışlarını içeride geçirdiler. Başta ortam sıcaklığı pek elverişli olmayan soğuk bir odadalardı ve kayıplar maalesef fazlalaştı. Sonradan peteklerden uzak, sıcaklığın ortalamaya yakın olduğu ve direk güneşi pek veremesem de -ki zaten fazlası zarar, başlarda 1-2 saatti, o sıra bu kadar bile veremesem de pencere dibi tamamen ışık alan bir yere aldım. Biraz da ilgiyle iyice kendine geldiler.
İlk kış sonrası çimlenen 20-25 çamdan 14 tane kalmıştı, ikinci kışta dışarıda kaldılar ama kayıplar neredeyse bitti ve 2 sene sonunda 13 çam var. İyice dallanmaya başlayıp gövdeleri de kalınlaştı. Boyları yaklaşık 20-30cm civarı oldu.
Yaklaşık 10 aylık ve diğeri de 2 seneye yakın olmak üzere fotoğraflarını da ekledim. Şimdilik hala fidan poşetlerinde duruyorlar ama bahçelik uygun bir yere ekmeyi düşünüyoruz.
|