View Single Post
Eski 15-05-2021, 12:03   #784
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
...
Zamanında Meyvelitepe buna benzer bir ilaç bulmuştu Bu da bayer firmasının ürettiği etken maddesi d-limonen,a-terpinen ve kekiklerde belli bir oranda bulunan p-cymene olan bir ürün .Bu ikisi örümcekler için normal ilaçlardan daha etkili çözüm sağlıyor...
Bu arada, burada bahsedilen ve zamanında kümesin tavuk bitlerinden kurtarılması için çalıştığım d-limonen aktif maddeli içeriği bitkilerde kullanabilmek için de biraz çalıştım.

Malzemenin konsantresinde 60 ml/lt d-limonen kullandım. Çok az boraks çözülmüş saf suya biraz DMSO ve Tween 80 (5 ml civarı) ilavesiyle d-limonen moleküler mertebede suyla karışabiliyor.

Bu konsantre malzemeyi 1:20 oranında su ile seyreltip yaprak bitlerinde kullandım. Sonuç mükemmel. Yaprak bitlerinin tamamı 24 saat içinde kurumuştu. Bitlerin bulunduğu yerler bitkinin en taze sürgün uçları olmasına rağmen herhangi bir fitotoksite belirtisi yok ki, önemli olan da zaten buydu. Biti öldürmek kolay, zor olan bitkiye zarar vermeden bunu yapmaktı.

Başka zararlılar için adım adım deneyeceğim.

Konsantre hazırlanabiliyor olması ayrıca önemli. Lazım olduğunda, konsantre şişesini şöyle bir çalkalayıp, ölçüsüne göre ilaçlama pompasına veya fısfısa koyup, üzerine su ilave etmesi, basit çalkalamayla homojen karışım elde edilebilmesi çok kolay.

Bu teknik birçok bakımdan umut verici. Zira birçok başka uçucu yağın tarımsal kullanımına imkan veriyor. Bazı uçucu yağlar çok önemli özelliklere sahip. Söz gelimi mantar hastalıklarında çok etkili olabiliyorlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön