View Single Post
Eski 15-05-2021, 07:36   #615
gilan
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Name:  2E7E6CF5-D134-4546-A3F6-4CA1D2B9E193.jpg
Views: 368
Size:  61.5 KB

Kral kelebekleriyle ilgili belgesel izleyenler bilirler, bu kelebekler sadece tek tür bir bitkiye yumurta bırakıyor çünkü tırtılları sadece bu bitkinin yapraklarını yiyebiliyor. Bitkinin İngilizcesi milkweed, latincesi Asclepias. Forumda da bir başlığı var.
http://www.agaclar.net/forum/bahce-s...leri/23316.htm

Kırsal alanlar azaldıkça kelebekler bu bitkiyi bulmakta zorlanır olmuş. O nedenle de kral kelebeklerinin göç yolu üzerinde insanlar bahçelerine bu bitkiden dikmeye çalışıyor. Kendini arılara ve kelebeklere adamış bir amca yüzlerce fide yetiştirmiş, ücretsiz dağıtıyordu. Ben de 2 değişik türünden aldım. Minicik şeyler! Bu sene tırtıl beslemeye yetmezler ama seneye olabilir. Kışın toprak üstü kuruyormuş, baharda tekrar sürüyormuş. Çok derin kökleri varmış.

Bir de tropik türü vardı. O çok güzel kırmızı çiçekler açıyor ve de kelebekler özellikle çok seviyormuş ama iki sorunu var. Kışın kurumadığı için üzerinde kelebeklere zararlı bir parazit üreyebiliyormuş, o nedenle her sene ekim ayında tamamen kesmek gerekiyormuş. Bir de bu bölgenin doğal bitki örtüsünden olmadığı için ve de bu parazit sorunundan dolayı etrafa yayılmasın diye tohum oluşturmamasını takip etmek gerekiyormuş. Bu sorumlulukla uğraşmak istemedim, yerel türlerden aldım.

Asclepias fascicularis
Asclepias speciosa

Name:  9D1DB40D-CD22-4730-9057-9FE52F4D24D1.jpg
Views: 352
Size:  47.5 KB

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön