View Single Post
Eski 11-05-2021, 14:56   #114
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serkanp Mesajı Göster
Mesut Bey vakit ayirip cevap verdiginiz icin cok tesekkurler. Yazdiklarinizdan sonra kendimi sansli hissettim. Kaktusun ustunde 1 adet meyvesi var onda da biraz leke var dip kisminda. Dediginiz tedaviyi gun aşiri uygulayacagim ve kaktusu gunes alan bir yere koydum simdi. Karinca konusunda internette biraz arastirdim zarar verebilir hastalik tasiyabilirler diyor. Topragin ustune tarcin doktum yuva deliginin icine. Son olarak topragi degistirmem gerekiyor mu yoksa bu türun topragi bu mudur? Bana cok sert geldi topragi torf toprakla karistirmayi dusunuyorum ve saksidan cikarip bizim evin bahcesine ekmeyi dusunuyorum. 15 yildir bahcede kaktus saglikli yasamakta ve meyve vermekte onun yanina ekecegim. Siz nasil bakiyorsunuz 40 yillik(Masaallah) kaktusu ?Buyuk saksida mi yoksa bahcede mi? Kaktusu boydan resmini kokuyorum. Sagolun https://ibb.co/N1xDdcT
Bence bu saksı ve toprak şimdilik yeterli... Bitki kendini iyice toparlayıp büyüdüğünde daha büyük bir saksıya alırsınız... Artık havalar ısınıyor, bitki iyi güneş de alacağına göre, sulamayı arttırırsanız büyümesi hızlanacaktır... Bu türün İzmir'de bahçede yaşayacağını, kışları atlatacağını düşünüyorum (kaktüs türleri arasında soğuğa dayanıklılık konusunda çok büyük farklılıklar vardır). Ben bu kış iki üç saksıyı balkonda dondurdum maalesef, ancak Sakarya'da sıcaklık -11 dereceye kadar düştü ve karın buzun altında kalmıştı o saksılar (Allah'tan çok sayıda saksı var,bir kısmınıiçeri almıştım)... Yoksa soğuğa karşı dayanıklı türlerden biridir... Yine de yerinizde olsam bahçeye dikmeden önce en azından bir yaprağı köklendirip saksıda yedeklerdim, ne olur ne olmaz... Eğer çelik köklendirmek isterseniz dikkat etmeniz gereken nokta, yaprağın birleştiği yerden keskin ve temiz bir bıçakla kesmek ve kestiğiniz çeliği en az birkaç gün açıkta bekleterek kesik yüzeyin kuruyup kabuk oluşturmasına imkan vermektir. Sonra üçte biri ya da dörtte biri toprağa girecek şekilde dikersiniz. Buna uyulduğunda çeliğiniz yüzde yüz köklenecektir...

Torf kaktüslere pek uygun bir yetiştirme ortamı değil... Suyu çok uzun süre tutuyor, nem kökleri çürütebiliyor ve her halükarda kökler torfta iyi gelişmiyor... Saksıdaki toprak iyi görünüyor... Değiştireceğiniz zaman ilave olarak kırdan bayırdan kazdığınız toprağa biraz kum karıştırarak bu karışımı ekleyebilirsiniz... Ya da yapı marketlerde hazır kaktüs/sukulent toprakları satılıyor, onlar harika olur...

Kaktüs ve sukulentlere merak sardığım 10 yaş civarı bu türü seracı bir tanıdığımızdan almıştı babam benim için... O günden bu yana benim çelik verdiğim kişiler dışında da ilk kez sizde gördüm... Umarım uzun yıllar sağlıklı bir biçimde sizle kalır ve siz de bol bol çelik dağıtırsınız...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön