Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz
Resimden kökünün durumunu net anlamak mümkün olmasa da, bitkiniz genel olarak sağlıklı görünüyor... O lekeler kaktüsün yıllanması ve/veya bazı mantar enfeksiyonları nedeniyle oluşur ve bitkiye bir zararı yok.. Normalde yaşlanmaya bağlı olarak en alt kısımlardan başlayan bu kabuksu oluşumlar bazen mantar enfeksiyonlarının etkisiyle daha yukarılarda da görülebiliyor... Kazırsanız bitkinin yüzey dokusu da o lekelerle birlikte kalkar ve sonuçta şu ankinden daha kötü görünür... Daha fazla yayılmasına karşı önlem olarak aspirinli su püskürtebilirsiniz... 500'lük bir aspirini yarım litre kadar suyun içinde eritip fısfısla bitkinin tüm yüzeyine püskürtün... Birkaç gün boyunca günde bir kez uygulayabilirsiniz bunu... Dönem dönem de tekrarlarsınız.. Yalnız, güneşin bitki üzerine doğrudan vurduğu saatlerde yapmamalısınız, çünkü güneş yanıkları oluşabilir...
Bunun dışında bu tür çok yoğun güneş ister... Mümkünse tüm gün boyunca yoğun doğrudan güneş alacağı bir yere koyun...
Bu türden bende çok uzun yıllardır var... 40 yıldır besliyorum... Aslında çok nadir bir opuntia türüdür, işin doğrusu benden başka hiç kimsede görmemiştim ve çiçekçilerde ve yapı marketlerde falan da hiç rastlamadım... Tam tür adı şu anda yanımda olmayan diğer bilgisayarımda var, imkân olduğunda tam adını da yazarım...
|
Mesut Bey vakit ayirip cevap verdiginiz icin cok tesekkurler. Yazdiklarinizdan sonra kendimi sansli hissettim. Kaktusun ustunde 1 adet meyvesi var onda da biraz leke var dip kisminda. Dediginiz tedaviyi gun aşiri uygulayacagim ve kaktusu gunes alan bir yere koydum simdi. Karinca konusunda internette biraz arastirdim zarar verebilir hastalik tasiyabilirler diyor. Topragin ustune tarcin doktum yuva deliginin icine. Son olarak topragi degistirmem gerekiyor mu yoksa bu türun topragi bu mudur? Bana cok sert geldi topragi torf toprakla karistirmayi dusunuyorum ve saksidan cikarip bizim evin bahcesine ekmeyi dusunuyorum. 15 yildir bahcede kaktus saglikli yasamakta ve meyve vermekte onun yanina ekecegim. Siz nasil bakiyorsunuz 40 yillik(Masaallah) kaktusu ?Buyuk saksida mi yoksa bahcede mi? Kaktusu boydan resmini kokuyorum. Sagolun
https://ibb.co/N1xDdcT