View Single Post
Eski 09-10-2007, 13:56   #22
ataman
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-04-2007
Sulama işi çok da zor değil, en azından sıklık bağlamında. Ben hergün sulama yapmıyorum, haftada 2 kere yapmaya çalışıyorum (bazen hafta içi fırsatım olmayabiliyor ve ancak haftasonu sulama yapabiliyorum). Kışın kalorifer yanmaya başladığında daha sık sulamak gerekebilir tabii.

Elimdeki ilk vanda için 2 yıl önce yaklaşık 1,5cm*1,5cm kalınlığında çıtalardan bir sepet saksı yaptım, içine iri ağaç kabukları yerleştirdim, üzerine de biraz yosun ekledim, saksısı oldukça havadar oldu ama nemi korumak gerçekten çok zor, bitki oldukça boylu (tahminen 40-50 cm) ve alt yapraklar biraz buruşuk-kuru gibi duruyor.

Diğer (daha küçük) vandayı ise 1cm*1cm gözlü kafes telden yaptığım saksı içine yine orta-iri boy ağaç kabuklarıyla yerleştirmiştim. Tel kafesin dış yüzeyini de tamamen yosun kaplamıştım, ama nem kaybetme bağlamında diğer vandadan anlamlı derecede daha uzun dayandığını söyleyemem. Zaten şimdi saksı içinde değil, bir vazoda çıplak köklü olarak hayatına devam ediyor.

Bauhaustan aldığım vandalar ise (biri hariç) orijinal vazoları içinde duruyorlar, ve oldukça sağlıklılar.

Vazo sulamasında sıklık bir sorun değil (hergün kovaya daldırma yapmadığım için), sadece yöntem zor. Orijinal vazolardan biri elimde kırıldı (adamlar olabilecek en ince camdan yapmışlar vazoyu), herbiri içine su doldurup 15-20 dakika bekleyip sonra suyu boşaltma işi zor.

Suyun akıp gidebileceği bir sistem düşünüyorum şimdi, vazo değil de pleksiglas boru olabilir demiştim ama 15 cm çapında şeffaf boru fiyatı 2mtlik parça 70-80 euro + kdv + kesilecek parça başına da 10 YTL kesim ücreti gibi bir maliyeti duyunca vazgeçtim. Kalın camdan üretilmiş boylu kavanozların alt yüzeyini camcıya filan kestirebilirsem eğer altına geniş gözenekli bir ızgara sistemi oturtup içine iri ağaç kabukları ve belki iri ponza ile vanda yerleştirmeyi deneyebilirim.

ataman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön