Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi
Bitler üzerinde ev yapımı ilaçlar başarılı oluyor. Her yıl nar ve erik ağaçlarımda görülür. Nisan sonu Mayıs başı savaş dönemim. Siz de sıcak bölgedesiniz. Bu nedenle, çeşitli börtü böcek ile ve düzenli olarak başınız belada olacak. 
Uzun erimli olarak uğraşmak gerekiyor. Birkaç kez ev yapımı ilaçlama yapıyorum. İlaçlamadan iki gün sonra hortumla yaprakları yıkamaya başlıyorum. (Akşam üstleri) Haftada bir ilaçlama yapıyorum. Bitki bahar stresini atıp, güçlendikçe bitlere karşı direniyor.
Bitkinin zayıf olduğu dönemlerde zararlı yayılımı çok oluyor. Sulama eksikliği, beslenme eksikliği gibi. Yapraklanma döneminde de benzer durumda. Hücre zarları ince, yaprak yapıları narin. Bu dönemi atlatınca zararlıya direniyor. Zamanla yok ediyorsunuz.
Bitkileri kaybedebilirim düşüncesinde iseniz, tarımsal ilacı kullanabilirsiniz. (Doktora gittiğiniz zaman size verdiği ilaç gibi düşünerek.) Bitkiyi kaybetmekten daha zararlı değil düşüncesindeyim. (Genelleştirmek iyi değil.) Bir komşum benimle aynı dönemi sorunsuz geçiriyor. Mevsim başında tarımsal ilaç kullanıyor, bir yıl dönüp bakmıyor.
Seçim sizin.
|
Çok teşekkür ederim olumlu mesajınız için. Dediğiniz gibi hiç yılmadım ve çiçeklerimle yoğun ilgileniyorum. Ben sadece bu illetin kökünü kazımak istiyorum ama herhalde artık mümkün değil. Benimle beraber yaklaşık 2 senedir olan bitkilerimde bu bitleri hiç görmemiştim ama forumda yazan arkadaşların dediği gibi dokunma ile bitlerin larvalarını başka çiçeklere istemeden taşıyabiliyoruz. Birbirinden uzağa koysak bile mutlaka farklı günlerde farklı çiçeklerle ilgilenirsek minimum bulaşma yaşarız diye düşünüyorum. Resmen bu da covid gibi bela bir hastalık.
Sizin bu hastalık ile tecrübeleriniz nelerdir? Hangi doğal karışımları kullanıyorsunuz acaba?