View Single Post
Eski 08-05-2021, 22:51   #1345
cetine
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2009
1334 nolu mesajımda 2 kompost kurup fotoğraflayacağımı söylemiştim.

Saman-çim kırpıntısı kompostu üstteki mesajda da yazdığım gibi sıcak süreçten sonra kurudu ve tamamen soğudu. Yığını dağıtmadan biraz ıslatayım dedim ama işe yaramadı. Üstleri ve yanları yine kurudu. Dibi ise balçık olup kötü kokmaya başladı.

Yeni kompost kabını yaptıktan sonra eski yığını yeniden taze çim ve ot kırpıntılarıyla harmanladım ve yeniden kurdum. Üstteki mesajda görünen kurduğum kompost bu.

Öğütülmüş ağaç dalları kompostu:
Meyvelitepe öğütülmüş dalları çuvallara doldurup 2 yıl beklendiğinde ancak ayrıştığını tecrübe etmişti. Ben de 7-8 ayda bunun doğru olduğunu teyit ettim

Eylül ayında öğütülmüş dalları bazı ağaçlarımda bakteriyel ve mantari hastalıklar olduğundan korkarak yeşil otlarla sıcak komposta soktum. Aslında başarılı bir kompostta hastalık etmenleri yaşayamaz deniyor. 1 hafta sonra malzemeyi biraz nemlendirerek branda ile örterek soğuk komposta sokmayı planladım.
Name:  2020-1.jpg
Views: 370
Size:  72.1 KB
Name:  2020-2.jpg
Views: 351
Size:  59.9 KB

Mayıs ayında açtığımda malzemenin üst kısımlarının nemini tamamen kaybettiğini ve kompostlaşma sürecinin durduğunu gördüm.

Nemini kaybetmeyen alt kısımlardaysa %50 civarı bir kompostlama olmuş.

Name:  2020-3.jpg
Views: 388
Size:  72.8 KB
Name:  2020-4.jpg
Views: 372
Size:  72.7 KB
Name:  2020-5.jpg
Views: 371
Size:  71.8 KB

Meyvelitepe' nin söylediği gibi ağaç dalları, içeriği ligninden dolayı kolay parçalanmıyor.

Ben kuru kısımları çileklere ve bazı fidanlara malç olarak kullanacağım. Yarı kompostlaşan kısımlara da sebze yataklarında ihtiyacım var. Malzemeyi toprakla fazla karıştırmadan katman olarak üste ekliyorum ki kompostlaşma süreci aksamasın.

Düzenleyen cetine : 09-05-2021 saat 01:42 Neden: yazım hatası
cetine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön