Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AgacYaskenEgilr
Ben ne denediysem azalttım ama tamamen kurtulamadım.
Evime dışarıdan minyatür gül aldım. Hiç dikkat etmeden diğer çiçeğimin büyük saksısına diktim.
Dikmez olaydım meğer üzerinde bitler varmış. İlk önce beyaz bitler vardı. Daha sonra youtubedan bazı karışımlar denedim. Bunlar;
1. Arap sabunu+Sıvı yağ
2. Acı biber+sarımsak+arap sabunu
3. Toprağa oksijenli su
4. arap sabunu + tarçın
gibi kombinasyonlar yapıp denedim. Baya başarılı oldum sadece bonsai biraz etkilendi ve baya yaprak döktü. Bunun dışında çiçeklerimden uzaklaştırdım mekanik olarakta ve baya azalttım.
Bu esnada sıvı gübre takviyesi ve aspirin uygulamasıda yapıyorum.
Fakat bunlardan kurtulmak zor, şöyle ki bir begonvilimde bunlar yok diye ilaçlama yapmamıştım. Meğer onunüzerinde gizlenmiş dolu unlu bit varmış.
İlginç birşey dikkatimi çekti ilk beyaz bitler sonra yeşil bitler en son unlu bitler görüldü sırasıyla çiçeklerimde. Bunu anlayamadım neden böyle oldu. Yeşil bitler begonvili sevmiyor çok  daha çok güller üzerindeydiler.
Sonuç olarak azalttım ama toprağınıda dezenfekte etmem lazım sıcak su ile ve bu doğal ilaçlara güvenemeyip hepsiburadadan Hekplan 20 Sp etken maddesi %20 Acetamiprid olan ilacı aldım. Fakat kullanmaktan korkuyorum tarım ilacı olduğu için. Sizce bunun bir faydası olur mu tamamen kökünü kurutmak için?
|
Bitler üzerinde ev yapımı ilaçlar başarılı oluyor. Her yıl nar ve erik ağaçlarımda görülür. Nisan sonu Mayıs başı savaş dönemim. Siz de sıcak bölgedesiniz. Bu nedenle, çeşitli börtü böcek ile ve düzenli olarak başınız belada olacak.

Uzun erimli olarak uğraşmak gerekiyor. Birkaç kez ev yapımı ilaçlama yapıyorum. İlaçlamadan iki gün sonra hortumla yaprakları yıkamaya başlıyorum. (Akşam üstleri) Haftada bir ilaçlama yapıyorum. Bitki bahar stresini atıp, güçlendikçe bitlere karşı direniyor.
Bitkinin zayıf olduğu dönemlerde zararlı yayılımı çok oluyor. Sulama eksikliği, beslenme eksikliği gibi. Yapraklanma döneminde de benzer durumda. Hücre zarları ince, yaprak yapıları narin. Bu dönemi atlatınca zararlıya direniyor. Zamanla yok ediyorsunuz.
Bitkileri kaybedebilirim düşüncesinde iseniz, tarımsal ilacı kullanabilirsiniz. (Doktora gittiğiniz zaman size verdiği ilaç gibi düşünerek.) Bitkiyi kaybetmekten daha zararlı değil düşüncesindeyim. (Genelleştirmek iyi değil.) Bir komşum benimle aynı dönemi sorunsuz geçiriyor. Mevsim başında tarımsal ilaç kullanıyor, bir yıl dönüp bakmıyor.
Seçim sizin.