Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Burada esas kısıtlayıcı olan iklim koşulları. Kırmızı örümcek stres altındaki bitkileri hedef alır ve kolayca enfekte eder.
Kırmızı örümceğin tam enfekte ettiği bitkilerde zararlı ile mücadele çoğu zaman faydasızdır. Sökülüp yakılması, etraftaki diğer bitkiler için daha iyi olabilir.
Kaolinin kırmızı örümceği azaltma oranı çeşitli araştırmalarda (Puterka) %50 olarak belirlenmiş. Bilimsel istatistik oranlarına göre bu oran dikkate değer (significant) olsa da çiftçi açısından fazla bir şey ifade etmiyor, zira kalan %50 de bitkiyi öldürmeye rahatlıkla yeter.
Mümkün mertebe, bitkiler, bulunulan bölgedeki iklim koşullarına göre yetiştirilmeli. Erken ilkbahar ve sonbahar ekimleri daha uygun olabilir.
Zaten sanırım bu yüzden güney bölgelerinde sebze üretimi çoğunlukla kışın yapılıyor. Haziran-Temmuz-Ağustos üretimin pek olmadığı aylar.
|
Haklısınız. Çeşitli türleri denemeye çalışıyorum ki dayanıklı olan türleri yetiştireceğim. Köylülerin yetiştirdiği börülce türü var. (Tür bilgilerine ulaşamadım.) Domates gibi fide durumunda iken etkileniyor. Büyüdükçe etkilenmiyor. Bu yıl etkinlikten farklı börülceler edindim ama deneyecek durumum olmadı. Önümüzdeki yıl onları deneyeceğim. Tüm börülceler aynı tepkiyi mi veriyor ?
Bu yıl soğuk havalardan etkilenen baklalar da büyüyemedi. Mart sonu hava birkaç gün 25 in üzerine çıktı. Fide büyüklüğünde kalan baklaları da sardı. Hava tekrar soğuyunca etkilerini kaybettiler.
Ekim dikim yapanlar fide satın alarak çalışıyor. Kış sonu seralarda fide yetiştiriliyor. Onları kullanıyorlar. (Hibrit olmayan fidelerde de durum aynı.)
Gökova Körfezindeki köylülerden fasulyeyi Şubat sonu gibi ektiklerini öğrenmiştim. Ama bu yıl erken ilkbahar soğuk geçti. Bitkiler çimlenemedi ki büyüsün. Çimlenenler de güdük kaldı. Ne kadar işe yarıyor öğrenemedim.
Temmuz - Ağustos bitkileri canlı tutabilme dönemi. Seracıların çoğunluğu toprağa siyah naylonu serip bekliyorlar.