Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann
Kırmızı örümceklerle ilgili sorun yaşıyorsanız bu sorunun sebebi bilin ki bitkinin bir veya birden fazla stres etmeni altında olmasındandır.Böyle bir durumda ilk yapmanınz gereken ilaçlı mücadele değil bu stress etmenlerini ortadan kaldırmanızdır.
Bu stress etmenlerinin en önemlisi kuraklık stresidir veya düzensiz sulama rejimidir.Diğeride havaların sıcak olduğu dönemdeki hızlı transpirasyon,havadaki nem oranı düştüğü zaman transpirasyon artar.
https://blog.meyvelitepe.org/2012/05...iz_alternatif/
https://blog.meyvelitepe.org/2011/06...ntez-ve-gunes/
Sn meyvelitepe'nin verdiğim linkteki kaolinle olan bölümleri okursanız aydınlatıcı bilgiler mevcut.Kaolin uygulaması gelen ışınların bir kısmını yansıtarak bitkinin ısısını düşürüyor bu da su kaybını anladığım kadarıyla transpirasyonu azaltarak düşürüyor.Bunun yanında kaolin kaplaması mekanik olarak birçok zararlıya karşı etkili bir iş çıkarıyor,ben kırmızı örümceklerede bir bariyer oluşturarak beslenmelerini azaltacağını düşünüyorum bu da populasyonu günden güne azaltacaktır.
Tavsiye olarak biraz daha sık sulamalısınız,ilaçlı mücadele olarak
https://www.agrikem.com/rangeking/ bitkisel orjinli bir tür yağ ,
https://www.cropscience.bayer.com.tr..._ec_152.3.html.Zamanında Meyvelitepe buna benzer bir ilaç bulmuştu  Bu da bayer firmasının ürettiği etken maddesi d-limonen,a-terpinen ve kekiklerde belli bir oranda bulunan p-cymene olan bir ürün .Bu ikisi örümcekler için normal ilaçlardan daha etkili çözüm sağlıyor.Çiftçiler tabi çok hızlı sonuç almak için bu ikisini veya birini ziraii ilaçlarla karıştırmayı tercih ediyorlar.İlaç kullanmak isterseniz tavsiyem etken maddesi 240 g/l bifenezate içeren orjinali hektaş firmasına ait floromite ile birlikte kullanmanız.floromite+rangeking veya requiem.Tek kullanımda çözecektir.Ancak öncelikle tavsiyem sulama miktarını arttırmanız imkanınız olursa kaolin ve diğer uygulamaları yapmanız.
|
Sulama sorununu merak edip, nem ölçer ile toprağı kontrol ediyordum. Yapraklardan olan buharlaşmayı engellemek için gölgeleme yapıyorum. (Blogda "kaolin kırmızı örümcekte etkili olamıyor" yazıyor.)
Fideyi toprak seviyesinin birkaç santim üzerinden gövdeden sarmaya başlıyor. Bu aşamada mekanik temizleme 1 hafta işe yarıyor. Sulamayı kesmiyorum. Düşmeyen kotiledonları sarmaya başlıyor. (Demek ki gövdeyi tam temizleyemiyorum.) Yaprakları koparıp uzaklaştırıyorum. (Bu arada ev yapımı ilaçları ki d-limonen dahil olarak deniyorum.) Aynı zamanda diğer gurupta ilaçlama yapıyorum. İlaçlama yaptığım gurup daha uzun süre temiz kalıyor.
Bu şekilde uğraşmamın nedeni salatalık, kabak, fasulye ve patlıcan fidelerini kurtarmak. Fasulye ile kabak dışındakiler, boy attıkça ve gövde rengini değiştirdikçe etkilenmez oluyor. (Bal kabağı hiç etkilenmiyor. Eğer havalar ısınmadan fideler büyürse de sorun olmuyor.) Hücre zarı ince olan bitkilerde etkili olabildiğini düşünüyorum. Bir komşum börülceye benzer ithal fasulye tohumu ekti. Bitki ömrünü tamamlarken örümcekten etkilendi, o zamana kadar verimliydi. Daha kalın ve sert yaprakları vardı. Tadı güzel olsa sürdürürdüm ama değil.
Bu yıl domates fidelerini 20 cm ye boylandırıp diktim ama fide kıran fırtınası nedeni ile çoğunu kaybedince sonucunu göremedim.
Sık sulamayı deneyeceğim. İlaçları da not aldım. 4 yıldır yalnızca bir kez Sn Zekoş'un fasulyesinden bir tencere kaynatabildim. Ona yanarım.
