View Single Post
Eski 01-05-2021, 02:43   #68
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gamehunter Mesajı Göster
Merhaba. Kaktüs ve çiçeklerden çok anlamam.

İlk satın aldığımda kaktüsüm top şeklinde büyüyordu ama sonra ucundan dikine büyümeye başladı. Ben de güneş az geliyor herhalde diye balkona koydum. Hem kış uykusu gerekiyormuş diye sulama da yapmadım kışın ama kaktüs gördüğünüz gibi kurumaya başladı. Üst taraftan yine yeşeriyor ama kuruyan taraf kuru kaldı.

Bu kaktüsü nasıl kurtarabilirim?

Kaktüsünüz yeterli güneş ışığını alamadığı için o şekilde ince/cılız/sivri büyümüş... Kaktüslere yeterli güneş ışığının sağlanması çok önemlidir, çünkü o deformasyon kalıcıdır, yani sonradan ışığın sağlanmasıyla düzelmez... Bitkiyi güneş ışığı alması için çıkardığınızda bu kez de güneş yanığı oluşmuş... Bunun nedeni de uzun süre gölgede kalan bitkinin birden yoğun güneşe maruz kaldığında yüzey dokularının yanması... Kaktüs bile olsa bu durumda güneşe karşı dayanıklılığını kaybediyor... Yapılması gereken bitkinin güneşe yavaş yavaş alıştırılması... Yani ilk gün yarım saat ya da belki daha az güneş alacak şekilde tutup sonra bu süreyi yavaş yavaş arttırmanız gerekiyor... Bitkiyi ne zaman balkona çıkardığınızı ya da balkonun ısıtılan bir cam balkon olup olmadığını yazmamışsınız, ama açık balkonsa donmadığı için şanslısınız... O incelen yer artık düzelmeyecektir, ama bitkiyi güneşe alıştırın ve yaz boyu yoğun güneş alsın, bu arada sağlıklı ve güçlü büyüyen, doğal yuvarlak formunda yavrular verecektir... Bol şans...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön