View Single Post
Eski 28-04-2021, 09:21   #74
chntskn06
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-09-2020
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Anlatmaya çalıştığınızı tam anlayamadım. (Tüm alanı sulamaya çalıştığınız için yüksek basınca gerek duyuyor olabilirsiniz ama hidrofor basıncını yükselttikçe debiniz azalır.)
Fotoğraftan görebildiğim kadarı ile damlama boruları ile dağıtım boruları aynı veya çok yakın çapta.
Kural olarak yapılması gereken : Dağıtım borusu kesiti, hizmet verdiği damlama borularının kesitine eşit veya büyük olmalı. Sizin örnekte; 4 adet 16 lık damlama borusunu besleyen borunun çapı şöyle hesaplanıyor.
4 (boru sayısı) x 16 (çap) x 16 x 3,14 /4 = dağıtım borusunun kesiti.
Kısaltılmış olarak ( 4 x 16 x16 ) nın KAREKÖK ü dağıtım borusu çapını verir. 32 mm bulunur. Aynı şekilde hesap yapılırsa dağıtım borularını besleyen ana borular da 40-50 mm olarak bulunur.
Buradaki dağıtımda dikkatimi çeken bir konu daha var. Her fideye 2 boru, dolayısı ile 4 damlama düşüyor. Verilen su toprağın emme hızından fazla olacağı için kısa sürede çamur oluşacak. Fide sırası için 1 damlama borusu yetiyor. Sulama süresi uzuyor ama sulama toprak derinliğine kadar yayılıyor.
Her ada için iki damlama borusu kullanırsanız, adayı besleyecek borunuz 25 lik seçilmeli. 2 adet 25 lik boruyu 40 lık, 4 adet 25 lik boruyu 50 lik boru ile besleyebilirsiniz. Basit bir tablo oluşturalım. Üst sıra besleme borusu çapı.
25 32 40 50
2x16 4x16 6x16 10x16
Benzer su gereksinimi olan bitkileri aynı adaya dikeceğinizi varsayarsak, her ada aynı zamanda sulanmayacak demektir. Bu durumda borulama şekliniz uğraştırıcı. Önerim daha esnek bir sulamaya olanak sağlayacak ancak, daha pahallı düzenek kurmak.
Hidroforun çıkışı 50 ya da 63 mm çapındaki kollektör borusunun ortasından bağlanmalı. Bu kollektörden birkaç adaya yetecek besleme boruları (vanası olacak şekilde ) yerleştirilmeli. Her adaya vana takılmış ikincil besleme borusu bağlanmalı. Ada sayısına göre, tablodan besleme borusu çapı seçebilirsiniz.
Bu düzeni sağlarsanız:
İstediğiniz ada ya da adaları sulama seçimini elde etmiş olursunuz.
Daha küçük pompa-hidrofor gereksiniminiz olur. Sırayla sularsınız, aynı gün biter. Genel olarak fidelerin sulama süresi 1-2 saat oluyor.
Borularda sorun oluşursa, bir bölge ya da 1 ada durdurulur. Diğer bölüm sulanırken sorun giderilir. Sulama aksamaz.
Yüksek basınçlara gerek duyulmadığı için sorunlar azalır.
Uzun erimli çözüm isterseniz, kollektörü pprc Te parçalarını birbirine ekleyerek oluşturabilirsiniz. Besleme borularının bağlanacağı uca küresel vana kullanabilirsiniz. Küresel vanadan sonra hortum rakoru ile besleme borusu bağlanır.
Sn Muda' nın önerisini dikkate almalısınız. Her ek yerinde boruları tel ile sabitlemek gerekiyor. Önerim galvanizli yumuşak tel kullanmanız.
Bağlantı sıralamam 16'lık 20cm aralıklı damlama hatları>4 hattın birleşimi için 16'lık boru>16'lık boruları besleyen 20'lik hat>32'lik ana sulama borusu şeklinde. Esasında sistemi devreye aldığımda çamur oluşturacak düzeyde bir damlamaya şahit olmadım, hatta bazı hatların sonundaki kör tapadan su kaçırınlar vardı basınçtan dolayı ama uzun vadede dediğiniz durum tedirginlik oluşturdu bende açıkçası. Debi sıkıntısını sebzelerde değil de ağaç sulamalarda fıskiyelerden gelen hava sesinden hissettim. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım. İlginiz için teşekkür ederim. Umarım sulama işi beni sebze adalarının yapımından daha çok yormaz

chntskn06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön