View Single Post
Eski 19-03-2021, 12:14   #1
oghuzz01
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-01-2016
Ceviz sulama sistemleri için sorular

Merhabalar herkese, bu yıl ceviz bahçem için toprak hazırlama yılı, yaklaşık bir dönüm arazinün üzerinde deneme ve öğrenme amaçlı bir ceviz serivenim başlayacak. Bunun için öncelikle ağaçların dikilecek yerlerini belirleyip 2m*2m şeklinde kepçe ile kazdıracağım. Arazi yaklaşık 30-40 yıldır hiç ekilmedi. Bu nedenle tabanın çok sert olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle çukurları açtıktan sonra hemen kapatmayacağım. Tabandan başlayarak hayvan gübresi+toprak karışımını yavaş yavaş ekleyip su ile doldurum bir ay bekleyeceğim. Bir ay sonra gene aynı işlemi tekrar tekrar yapıp açıtğım çukurları kışa kadar dolduracağım. Buradaki amacım taşlaşmış alt yüzeyi aşındırmak ve kök oluşumunun rahatlamasını sağlamak. Öte yandan burada sormak istediğim esas soru ağaçların sulanması ile ilgili.

Resimlerde de görüldüğü gibi çukuları kapatmadan önce her bir çukura 80-100 cm lik bir pvc boru koymayı ve bu borunun toprağa değen kısımında itibaren 40-50 cm yukarısına kadar delikler açıp, doğurdan kök sulaması yapmak istiyorum. Bu sayede daha az sulama ile daha gelişmiş ağaç kökleri elde edeceğimi varsayıyorum. Ağaç su stresine girmeden kökden sulanacak bu sayede.

Bu noktada sizlerden varsa tecrübeleriniz ve önerileriniz benimle paylaşmanızı rica ediyorum.

Eklenen Resimler

oghuzz01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön