View Single Post
Eski 21-12-2004, 16:26   #3
backyard
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Lightbulb kimbusibu

Bu da başka bir hikaye, bakalım

Alıntı:
Mitoloji, tohumlardan hayvan ve insan yaratan yüce tanrı Sibu ile başlıyor…
Sibu, tüm değerli tohumları vererek, güçlerini başka bir tanrı olan Sura`ya devreder. Sura tohumları diker ve kısa bir süreliğine yanlarından ayrılır. Ne yazık ki bu sırada, üçüncü bir tanrı, Jabaru adlı düzenbaz tüm tohumları yerinden çıkarıp, hepsini yer ve Sibu ve Sura`ya yaratılacak hiç bir şey bırakmaz. Zavallı Sura geri döndüğünde, düzenbaz Jabaru Sura`nın boğazını keser ve onu tohumların olduğu yere gömer. Yaptığından memnun ve mutlu olarak evine, karılarının yanına döner.

Bir süre sonra, düzenbaz Jubaru aynı yerden geçerken zavallı Sura`nın mezarında iki yabancı ağacın yetişmekte olduğunu görür: kakao ağacı ve kalabaş (oval meyvesi olan tropik bir ağaç). Yüce tanrı Sibu, ağaçların yanında sessizce duruyordur. Düzenbazın yaklaştığını gören Sibu, ağaçtan bir bardak kakao hazırlayıp kendisine vermesini ister. Jubaru çekirdek dolu bir zarf ve bir kalabaş meyvesi toplayıp karılarına götürür. Kakaoyu hazırlayan karıları kalabaşın kabuğunu koyu kakaoyla doldurur ve Jubaru`ya verirler. Jubaru kakaoyu Sibu`ya götürdüğünde, yüce tanrı Sibu önce onun içmesini ister. Jubaru sevinerek lezzetli içeceği boğazından aşağı boşaltır ve çabucak yutar. Ama, zavallı Sura`nın bedeninden doğan kakao ağacı, Jubaru`nun midesini şişirdikçe, keyif acıya dönüşür. Sonunda Jubaru`nun midesi patlar ve çaldığı tüm tohumlar dört bir yana saçılır.

Sibu daha sonra dostu Sura`yı hayata döndürür ve tohumları ona geri verir ki tüm insanlar ve hayvanlar bir gün bu değerli tohumlardan yaratılsın ve Dünya”nın cömertliğinden faydalansınlar.

http://www.mythinglinks.org/ip~cacao.html

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön