Konu: Kalanchoe
View Single Post
Eski 27-02-2021, 19:38   #1586
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eakyar Mesajı Göster
Balkonumda 4 kök kalanchoe var.
Eklenti 716629
Şu an 4 kalanchoe'mda da sıkıntı yaşıyorum. Önce unlu bit dadandı. Seyreltilmiş oksijenli su karşımı ile onları temizledim. Durumları pek fena değildi. Tomurcuklandılar ve çiçeklerin açmasını bekliyordum ki yapraklarda küf görüntüsü başladı. Turuncu olanı ayrıca siyah bitlerde sarmış durumda.
Eklenti 716630
Eklenti 716632
Büyük olan 2 kalanchoem daha önce de bu küf yüzünden ölümden döndü. Çiçekçiden aldığım kimyasal bir ilaç ve çok ciddi budama yaparak kurtarabilmiştim.
Eklenti 716631
Bahsettiğim küf görüntüsü daha sonra yaprağı yakıyor ve kahverengi lekeler bırakarak yavaş yavaş bitkiyi kurutuyor.
Eklenti 716633

Normalde siyah bit konusunu arap sabunlu karışımla, unlu biti de oksijenli sulu karışımla hallediyorum ama küf için verdikleri ilaç ağır kimyasal. Bu sebeple çok da kullanmak istemiyorum. Hastalığın tam olarak ne ve neden olduğunu da tespit edemiyorum.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Küfler mantar grubundan canlılar ve havada uçuşan çok küçük sporlarla yayılıyorlar... Üst kat balkonlarına bile ulaşabiliyorlar... Kalanchoe'lerin küfe karşı çok hassas olduklarını gözlemledim son birkaç yılda... Yani balkonda yanyana durukları diğer bitkilere hiçbir şey olmazken, birbirinden ayrı duran kalancoe'leri küf hastalığından kaybettiğim çok oldu...Özellikle güneş ışığının az olduğu soğuk ve nemli kış aylarında çok zarar veriyor küf hastalığı kalanchoe'lere... Size verilen ilaç fungisittir, bence hazır da etkiliyken onunla devam edin... Ama illa kimyasal kullanmak istemezseniz oksijenli su veya aspirinli su da kullanabilirsiniz... Oksijenli suyu 1/100 oranında suyla karıştırabilirsiniz... Aspirinli suyu da ben 500 mg'lık tableti yarım litre suda çözündürerek hazırlıyorum... Bunları fısfısla püskürterek uyguluyorsunuz... Bu kış kaybetmek üzere olduğum iki saksı kalanchoe'mi aspirinli suyla ağır hasarlı da olsa kurtardım... Önümüzdeki yıllarda oksijenli su ve aspirinli suyu daha kışa girmeden periyodik olarak uygulamaya karar verdim... Belki de işi şansa bırakmamak için doğrudan fungisit uygulayacağım...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön