View Single Post
Eski 25-02-2021, 13:18   #2457
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,489
Maille elime geçen bir bilgiyi paylaşayım dedim.


SAĞLIKLI DOMATES YETİŞTİRMENİN SIRLARI

1- Derin kökler: Domates, derin köklü bir bitkidir ve kökler ne kadar iyi gelişirse, o kadar iyi ürün verir. Kökler yüzeye yakın gelişirse daha sık sulama gereksinimi doğacaktır. Dikim 40x40 ocaklara (10-15 cm derinlikte) yapılmalı, bitki geliştikçe kök kısmındaki toprak yükseltilmelidir.

2- Sulama: Domates hastalıklarının en büyük nedeni nemdir. Kök toprağının nemli kalmaması için sulama bitkinin 15-20 cm dışından yapılmalı, gövdeye su değdirilmemelidir. Sulama, bitkinin gereksinimi kadar yapılmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.
En iyi yöntem yapraklar içe kıvrılmaya başlayıncaya kadar beklemektir.

3- Aşırı sıcağın yapacağı stres çiçek dökümüne neden olabilir, bu durumda gölgelendirme yöntemleri kullanılabilir.

4- Domateslerin aralarına feslikan, kadife, kalendula, rüstempaşa gibi çiçekler dikirek zararlı böcekleri uzak tutabiliriz. Ayrıca domates ve bamyalar karışık dikilerek özellikle “tuta absoluta” zararlarından kurtulabiliriz.

5- Besleme:
Kül: 5 kg Odun külü 50 litre suyla karıştırıp kül çöktükten sonra üstten suyunu alarak her kök için haftada 1 fincan uygulayın. Kalsiyum, potasyum, magnezyum ve sodyumkaynağıdır.
Isırgan: 5 kg Isırgan bitkisini (kök, çiçek, tohum birlikte) 25 kg suya koyup kapalı bir kapta 10 gün bekletin. Kötü kokulu ama şifalı bir sıvı elde ettiniz. Her köke haftada 1 bardak uygulayın. Azot yönünden zengin bir besindir. Yaprak bitleri ve akarlar için 1/10 oranında seyrelterek püskürtme yoluyla da kullanabilirsiniz.

6- Domateslerin arasını geniş tutun ve yerde yayılmasına izin verin. Toprağa değdiği her noktada köklenerek tutunacak, daha sağlıklı ve daha bol ürün verecektir.

Burada anlattığım sağlıklı domatesler, bu yöntemlerle, ancak ata tohumdan yetişmiş bitkilerde sonuç verir. Hibrit tohumlarla denemeyin.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön