Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Yağların türüne ve karıştırma sıcaklığına göre değişse de, evet, puding kıvamında olur. Karıştırma sonunda sabunun üstünde "Trace" denilen, iz bırakmaya başlar. Bir de mümkünse el blenderi gibi bir şeyle karıştırın. Katı yağların oranı çoksa ve sıcaklık düşükse puding'den daha katı olur ve karıştırma zorlaşır, kalıba dökmek de problem olur. Bu yüzden shea yağı, palm yağı veya kakao yağı gibi yağların oranlarının yüksek olduğu durumda genelde 50 derecede işlemi başlatırım ki, çabuk katılaşıp karıştırma yetersiz kalmasın.
Bir izolasyon dübelinin geniş başlığına üç yerden kesik atıp hafifçe bükerek tekne pervanesi gibi bir şekle soktum. Sonra da şarjlıya takarak, (boya karıştırma aparatı gibi bir şey oldu) sıvıyı kabın altına itecek şekilde, sıvının içinde köpük yapmadan karıştırıyorum. En fazla 5 dakikalık bir karıştırma yeterli oluyor.
Kostik çözündürülmüş suyun soğutulması ile yağın ısıtılmasını ve aynı derecede buluşturulmasını düzgün yaptığınızı var sayıyorum. Yine olmazsa kostikte bir problem vardır.
Bazı youtube videolarında vatandaş zeytinyağını değnekle karıştırıp sabun yapıyor. Kostik oranlarına bakılırsa, olması gerekenin 2 misli kostik koyuyorlar. Bu sayede değnekle karıştırmayla da katılaşıyor ama sabunda da ciddi oranda serbest kostik kalarak gayet zararlı bir şey oluyor.
Neticede,"saponification" denilen işlem moleküler seviyede gerçekleşen bir kimyasal reaksiyon. Bunun için de molekülü moleküle temas ettirecek denli bir karıştırma gerekiyor.
|
Teşekkür ederim, özellikle de tereyağı ekleme fikriyle katılaşmayı kolaylaştırıp "başarma" hissi kazanmamı sağladığınız için. 70'li yılların sonu 80'lerin başında izlediğim Kung Fu dizisi vardı. Başrol oyuncusuna hocası "çekirge" diye hitabe diyordu. Bu günün çekirgesi ben oldum. (İhtiyarlar gibi sık sık çocukluğa dönmekde cabası.)