Merhaba
Milka,
Ben balkonumdaki Kıbrıs Limonuma dün detaylıca baktığımda(herhangi bir zararlı var mı, yapraklar ne durumda diye genel bir kontrol için) farkettim ki, benimkisinde de minik minik, çok sayıda tomurcuk başlangıcı var.
Ben henüz, ağacı içeriye almamıştım ağacı, yani halen dış mekanda. Bu da demek oluyor ki mevsimi geldi limonların çiçeklenmesinin.
Aslında hakikaten limonun ne zaman çiçekleneceğine dair bir dönemi ayırt edememiştim, dikkat de etmemiştim, ne zaman çiçekleniyor emin olun farkında değildim. Sanki baharda çiçekleniyor; bir de yaz sonrası içeri aldığımda coşkun bir biçimde çiçekleniyor gibi geliyordu bana. Ama baktım ki şimdi dışarıda olmasına karşın yine de çiçek başlamış. Bu, en azından yaz sonunda, sonbaharda çiçeklendiğini gösteriyor.
Yalnız dikkatini çekmek istediğim bir husus var:
Kapalı ortamda limon çiçeklerinin döllenmesi pek mümkün olmuyor tozlaşma olmadığı için.
Daha önce forumda, bu başlıkta 13 numaralı "
Ev İçinde Yetiştirilen Limon ve Çiçek Tozlaşması" mesajımdaki yönlendirmelerde 673, 674 ve civarındaki mesajlarda bu konuya değinmeye çalışmıştık. Sana da yardımcı olacaktır eminim.
İçeriye aldığım Kıbrıs Limonum deli gibi çiçekleniyor ama çiçekler meyveye dönmüyordu. Senin yaptığınız gibi yumuşak bir suluboya veya makyaj fırçası ile çiçeğin dişi ve erkek unsurlarını dikkatlice karıştırmak, rüzgar etkisi yaratmak için saç kurutma makinası ile soğuk hava üflemek gibi yöntemleri uygulayan üyeler kısmen başarılı oldukları belirtmişlerdi. Buna göre, şu an doğru yapıyormuşsun gibi geliyor bana.
Gübreye gelince.
Öncelikle elindeki toz gübrenin tam olarak ne olduğunu bilmek gerekir ki ona göre bu konuda uzman olan üyelerimiz doğru yönlendirm yapabilsin; benimkisi sadece elimdeki örnekten edindiğim gözlem ve tecrübelerin nakli sadece...
Ancak, bu konunun ilk sayfasında Mine Hn'ın mesajında GÜBRELEME başlığı altında bir bölüm var.
Orada özetle; "öncelikle toprak analizi yapılmalı" diyor. Sonra "gübrelemede, ilk uygulama Kasım-Aralık aylarında yapılır. Bu devrede, fosforlu ve potaslı gübrelerle, çiftlik gübresi; ağacın taç hizasına açılacak 15-20 cm derinlik ve genişlikteki, çukur veya bant içerisine verilerek üzeri kapatılıp bahçe sulanır." diyor.
Ayrıca, "Azotlu gübrelerin ilk uygulaması ise, çiçeklenme devresinden önce yani tomurcuklanma dönemidir. Bu dönem genellikle Ocak sonu Şubat başına rastlar. Azotlu gübre, ağaçların taç çevresine serpilerek verilir. 2. uygulama ise; Mayıs ayı ortalarından, Haziran ayının ilk haftasına kadar olan devrede, sulama suyuyla birlikte yapılır.
Gerek gübre miktarında, gerekse veriliş şekil ve zamanlarında , tavsiyelere mutlaka uyulmalıdır." diye de ekleniyor.
Bu başlığı baştan sona detaylıca bir daha okumamın zamanının geldiğini farkettirdin bana, teşekkür ederim
