View Single Post
Eski 17-12-2020, 12:32   #761
Ahmet Kağan
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-12-2020
Merhaba Zoe.09;
Kabuklu bit ve koşnil için yazlık ve kışlık yağlar öneriliyor. Benim baktığım narenciyelerimde de kabuklu bit sorunu mevcut, her sene iki ayrı dönemde bitiriyorum sonra yavaş yavaş tekrar yayılıyorlar. Anlayacağınız kendileri ile kontrollü bir ilişkimiz var ama ipler benim elimde
Genel bakım için uyguladığım ev yapımı bir ilaç var etkisini görüyorum;
Bir kavanoz dolusu suyun içerisinde bir kaşık dolusu kekik ile 3 kaşık acı biber tozunu bir hafta bekletip bez yardımı ile süzüyorum ve 5 litrelik pet şişeye boşaltıyorum. Üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım çay bardağı üzüm sirkesi, 1 yemek kaşığı batikon, 1 tatlı kaşığı sarımsak yağ, 1 tatlı kaşığı çay ağacı yağı, çeyrek çay bardağı kadar limon kolonyası ve 9 - 10 kaşık seyreltilmiş sıvı arap sabunu ekleyip, 5 litrelik pet şişe doluncaya kadar üzerine su ekleyip karıştırıyorum. Karışımı sprey şişesine doldurup her bir yaprağın altına ve gövdeye kadar spreyleme yolu ile bitkiyi resmen bu karışıma daldırıp çıkarıyorum. Aradan 10 dakika geçtikten sonra yaprakların üzeri hafiften kurumuş oluyor tekrar spreyle sadece ıslaklık verecek kadar püskürtme yapıp ameliyat eldiveni ile teker teker bu koşnilleri tırnaklarımla yerlerinden oynatmaya çalışıyorum. Bu şekilde çok kolay bir şekilde temizleniyorlar.
Tarif biraz karışık gelmiş olabilir Mine hanımın tariflerinden esinlenip nispeten düşük oranda batikon ve alkol katarak denemem sonucu bu tarif ortaya çıktı. Özellikle mantar hastalıklarında çok etkisini gördüm.
Sağlıklı günler.

Püf Noktası: Gözlemlerime göre kabuklu bitler turunçgillerde yaprağın başlangıcından önceki yaprak sapının gövdeye bağlandığı yaprak kını ile, yaprağın alt kısmında dikine uzanan yaprak ana damarı dibine yuvalanmayı çok seviyorlar, yaprak ana damarı ve yan damarlarının dibine yerleşen kabuklu bit ilk bakışta yaprak üzerinde oluşan siyah ya da kırmızı bir lekeyi andırır buraları temizlemeyi atlamayın. Ayrıca turunçgil gövdesine yerleşen kabuklu bitler gövdenin değişken renk tonlarında bitin kamufle olması dolayısı ile ilk bakışta fark edilmeyebilir, saksıda beslenen turunçgillerde gövdenin spreyleme yolu ile bir kaç kez yıkandıktan sonra ameliyat eldiveni ile ele alınıp üzerinde ele gelen tüm hafif çıkıntılı yapıların kabuklu bit olduğundan şüphelenerek buraları hafifçe kazımaya çalışmak faydalı olacaktır.

Düzenleyen Ahmet Kağan : 17-12-2020 saat 14:44
Ahmet Kağan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön