View Single Post
Eski 08-12-2020, 19:41   #288
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,816
Bizim burada da patlıcanlardan tohum almak biraz zor. Büyütme ve hasat dönemimiz kısa olunca tohum almak da zor oluyor. Tohum almak için patlıcanların en iyilerinden seçip tohumluk olarak bırakıyorum. İlk patlıcan yetiştirdiğimde olan patlıcanlar küçük oldular. Bir müddet bekledim. Büyümeyince onları kopardım. Sonra olan patlıcanlar normal büyüklükte ve güzel oldular. Onlardan en çok beğendiğim birkaç tanesini tohumluk olarak ayırdım.

Tohumluk olarak bıraktığım çoğu bitki tohumlarını oluşturmak için uzun süre yeni sebze veremiyor. Tohumların içi tam olarak olgunlaştığı zaman yeni sebzeleri verebiliyor. Tohumluk olarak bırakılan patlıcanları da tek olarak bir kökte bırakıyorum. Patlıcanlar iyice olgunlaşınca rengi değişiyor. Soğuklar başlayıncaya kadar bırakıyorum. Mecbur kalınca koparıyorum. Bir süre daha bekliyorum. Burada bir üreticiden öğrendiğim tohumluk olarak bırakılan patlıcan çürüyünceye kadar tohumlar alınmaması gerekiyormuş.

Daha önce birnefestoprak arkadaşımızın domates tohumlarının üzerindeki çimlenme engeli olan jel tabakasını yokedebilmek için suyu ile bardak içinde iki gün bırakma gibi sanırım böyle bir olay var.

Ben olgunlaşan patlıcanların tohumlarını alabilmek için ayağım ile sürekli olarak yuvarlayarak içinin tam olarak sulanmasını sağlamıştım. Patlıcan tohumlarını alabilmek için bizim burada patlıcan tohumlarını bu şekilde alınıyormuş. Ayak altında sürekli olarak yuvarlanan patlıcanların tohumları nerede ise tamamen ayrılmış oluyor.

Daha sonra su içinde patlıcanları parçalayarak kolay şekilde patlıcan tohumlarının su içine dağılmasını sağlıyoruz. Musluk altında patlıcan aralarından tohumlar su içine akıyorlar. Daha sonra süt süzgecinden süzerek tohumları alıp gazete veya kağıt havlu üzerine kurumaları için bırakıyorum. Birkaç defa yapışan tohumları elim ile ufalıyarak ayrılmasını sağlıyorum.

Tam olarak olgunlaşan tohumlardan sağlıklı ve iyi bitkiler çıkıyor. Patlıcan ve biber tohumlarını erken ekmek gerekiyor. Ancak ne yaparsak yapalım toprak belli bir sıcaklığa gelmeden güneş ısıtmadan sağlıklı fideler elde etmek mümkün olmuyor.

Muda Çevrimdışı   Başa Dön