Konu: rana58
View Single Post
Eski 06-12-2020, 19:27   #9
rana58
Ağaç Dostu

rana58's Avatar

Giriş Tarihi: 22-10-2007
Aswagandha

Aswagandha

Bitki türü: Tıbbi bitki
Bitki ömrü: çok yıllık
Tohum Türü:
Tohum çeşit adı:
Tohum kaç yıldır sizdedir : 2 yıldır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İmroz
Tohumun kökeni :
Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
Tohumu ilk paylaşan: Sn. Meyvelitepe
Kullanılan gübreler : kompost ve keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar :yok
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: yok
Hasat yıl ve ayı: kasım 2020
Bitki tipi ve gelişim durumu: Ben saksıya ektim geçen sene ve kışı serada geçirdi. Sanırım saksıda olduğu için çok fazla gelişemedi ama meyve verdi.
Aşağıdaki bölüm sn. sernur'a ait. Ben kök hsatı yapmadım ama yapraklarını demleyerek kullandım ve etkin buldum.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Nightshade ailesinden olan bitki kadim Ayurvedik tıbbının amiral gemisidir. Genellikle kökleri hasat edilip kurutulduktan sonra toz haline getirilip başta çay olmak üzere çeşitli şekillerde kullanılır. Yapraklarının ve meyvelerinin de tıbbi kullanımı vardır. Uykusuzluk, kan şekerinin düşürülmesi, kollestrol ve trigliserit seviyelerinin düşürülmesinden kanser tümörlerinin durdurulmasına kadar onlarca farklı etkisi olan ve modern tıbbın üzerinde bir çok yayınlanmış araştırması olan çok güçlü bir bitkidir. Etkileriyle ilgili eski bilgilerin yanısıra pek çok bilimsel araştırma vardır.
Kök hasatı: Kışın, bitkinin yeşil aksamı kuruduktan sonra bir kürek yardımıyla kökleri topraktan sökülür, kılcal kökler ayıklanır, yıkanarak temizlenir, nisbeten kalın kökler 3-5 santimlik parçalar halinde kesilerek kurutulur.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart-Nisan aylarında viyollere ekilerek fide yapılır. Mayısta kalıcı yerlerine dikilir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli veya tercihan yarı gölge, organik maddesi yüksek, geçirgen ve derin topraklı yerlerde iyi gelişim gösterir. Büyük saksılarda rahatça yetiştirilebilir. Toprağı yaz boyunca hafif nemli tutulmalıdır.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: meyveler kuruyunca
Ben de tohum olarak elimde bulunan sayılı meyveleri paylaşmayı düşünüyorum.

rana58 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön