View Single Post
Eski 06-12-2020, 18:07   #2724
Dumlupınar
Ağaç Dostu

Dumlupınar's Avatar

Giriş Tarihi: 15-08-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi enis25 Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar, büyük umutlarla ektiğim frezyalarim son birkac gündür gariplesmeye başladılar. Gövdeleri yan yatmaya, yaprakları sararmaya başladı. Sizce bunun sebebi ne olabilir? Kurtarma ihtimalim var mı?
Merhaba,frezyalar ortalama 5 saat kadar tam güneş istiyorlar.Güneşi arayıp bulamayan bitki fazla uzuyor.Güneşle beslenemeyen gövde güçsüzleşip yan yatarak devriliyor.

Tam güneş gören alanda gelişimini sürdüren bitkininde,rüzgar veya çiçek saplarının ağırlığından yan yatması mümkün.Ancak böyle durumlar çiçeklenmelerinde soruna neden olmaz.Yeterli güneşli alanda ve gübreli toprakta yetişen bitki çok fazla boylanmaz.Yaprakları geniş ve koyu yeşil renkte olur.Bu duruma ben gürbüz veya güçlü diyorum.

Saksınız fazla derin olmadığı gibi,toprakla tam olarak doluda değil.Bu durumda bitki beslenebilmek için çaresiz kalıyor.Hiç olmazsa saksıyı şu an için ağzına kadar solucan gübresi karışımlı torf veya süzek bir toprak karışımı ile doldurabilirsiniz.

Saksıyı pencere içinden,5 saat kadar tam güneş görebileceği bir alana alın.

Soğuk,bulutlu,yağmurlu günlerde sulama yapmak frezyalara iyi gelmiyor.Havanın güneşli olması muhtemel günlerde ve sabah saatlerinde sulama yapmanız çok daha iyi olur.Sulama suyunun fazlası saksının tahliye deliklerinden mutlaka akıp gitmelidir.

Yapraklardaki sararmalar bir çeşit soğanlarda meydana gelen mantar hastalığı ile ilgili görünüyor.Benim diktiğim soğanlarında bazılarında aynı durum oluyor.Hemen söküp atmayın.Bu durumdaki frezyaların çiçek açması bende çok oldu.Beklemekte fayda var.

Frezyaların dikimi için artık son günlere geliyoruz.İnternet üzerinden soğan satın alabilirsiniz.Ben oldukça pahalı satıldığını gördüm.Ne diyeyim.Kolay gelsin.Selamlar..
.

Dumlupınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön