View Single Post
Eski 25-11-2020, 09:43   #17
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu

Şeftali çiçeği's Avatar

Giriş Tarihi: 08-07-2019
Ayaş 1996 domatesi

Bitki türü: Mevsimlik sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum çeşit adı: Solanum lycopersicum

Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova
Size nereden geldi: Sn. Asoo
İlk paylaşan : Sn. Taşlıbahçe
Tohumun kökeni : Anatohum

Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Diğer domates cinsiyle arasında 10 m. vardı
Kullanılan gübreler: Yanmış ahır gübresi kompost
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2020 Ağustos-Eylül

Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkisi gayet dayanıklı ve sağlam gelişti. Oturak cins olduğu için sanırım, çok boylanmadı.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Yaban domuzu saldırıları nedeniyle çok zarar gören bölgede olmaları nedeniyle az ürün alabildim ve çok az tadabildim. Fakat dikkate değer lezzette olduğunu söyleyebilirim. O kadar cins arasında aklımda yer etti. Meyveler kırmızı, yuvarlak ve orta irilikte
oldu.

Bu ürün Anatohum kapsamında üretilmiş olduğu için, Sn Taşlıbahçe'den gerekli bilgileri paylaşmayı uygun görüyorum:

"Bitki tipi ve gelişim durumu: Kırmızı renkli, sıkı etli ve ağırlığı 250 gr'a kadar çıkabilen yuvarlak meyveli, oturak bir çeşittir. Meyveleri çok lezzetlidir ve çok iyi şeker-asidite dengesine sahiptir. Verimli bir çeşittir. Aynı zamanda erken ve geç yanıklık hastalığına yüksek toleransa sahip olduğu gözüküyor.
• Çeşidin Hikayesi: Atalık mı yoksa 20. yüzyılın ilk yarısında tarım devrimi sürerken geliştirilmiş (ör. Atatürk Orman Çiftliği'nde) bir çeşit mi bilemiyorum (muhtemelen Ankara Üniversitesi arşivinde bu konuyla ilgili bilgi vardır). Benim kanaatim profesyonel ıslah domatesi olduğu yönündedir.
Geçtiğimiz yıllarda pek çok farklı kaynaktan gelen Ayaş Domatesi tohumları denedim ama gerek tohumların çıkış kaynakları gerekse bitki özellikleri bakımından gerçek Ayaş Domatesi olup olmadıklarını teyit etmek zordur.
ANATOHUM Projesi kapsamında dağıtıma açtığım tohum, 1996 yılına ait tohumların devamıdır. Şurası kesin ki gerçek Ayaş Domatesi, (güçlü gelişen) oturak tiptedir. Bu kadar farklı tohum arasında tarihçe bakımından ayrım yapabilmek amacıyla, proje kapsamında dağıttığım tohumun Ayaş 1996 kültivar adıyla dağıtılmasını rica ederim."

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mayıs başı viyollere ekildi. Haziran başı kalıcı yerlerine aktarıldı.
2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Yok
3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol su, bol güneş.
4. İklim gereksinimleri: Her iklimde yetişir gibi görünüyor.
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: En irilerinden beğendiklerim yumuşadığı zaman alıyorum.

22 kişiyle paylaşabilirim.

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 06-12-2020 saat 19:59
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön