Asya yeşilliği
Bitki türü: Aromatik Bitki
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Chrysanthemum, Glebionis coronaria
Tohum çeşit adı: Asya Yeşilliği, Shungiku (Yenilebilir Krizantem)
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1. yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Düzce
Tohumun kökeni: Uzakdoğu
Tohumun geldiği yer: bahcedenn
Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.
Kullanılan gübreler:
Kullanılan ilaçlar: Kullanmadım
Hasat yıl ve ayı: 2020 yılı Eylül sonu
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay, sonbaharda dökülen tohumlar tekrar yeşerdi
Hasat süresi: 60 gün sonra hasada başlayabilirsiniz
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bazı kaynaklarda Akdeniz Mutfağı'nda kullanıldığına dair bilgiler bulunsa da daha çok Çin, Japon ve Tayvan Mutfağı'nda kullanıldığı bilinmektedir. Sığır ve kuzu etinin yanına yakıştığı söylenmektedir. Bunun yanında çayı da tüketilmektedir. Biz ise daha çok genç sürgünlerini salatalarda kullandık. Nasıl ki rokanın farklı bir aroması var bu bitkinin de kendine özgü farklı bir aroması bulunmaktadır. Biz çok beğendik. Hiçbir kahvaltı soframızda roka, genç pazı, malabar ıspanağı ve shungiku yaprakları salatası eksik olmamıştır. Damak tadı uymayanlar beğenmeyebilir ama. Bunu yazmakta fayda var. Uzak doğuda buharda hafif pişirilerek, çorbalara eklenerek ya da kızartılarak tüketildiğini okuduk. Hatta suşi ve bazı turşularda da kullanıldığını da öğrendik. Bazı kaynaklarda çiçeklerinin de lezzetli olduğu yazsa da çiçeklerini yemeyi hiç denemedim. (Bilgiler ve fotoğraflar sayın bahcedenn'in sayfasından alıntı, fotoğrafları bilgisayara aktarırken yanlışlıkla sildim)
|