View Single Post
Eski 17-11-2020, 11:35   #4
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi talebeyim Mesajı Göster
Mesut bey çok teşekkür ederim ilginizden ötürü,
Kaynana topuzu tahmin ediyorum, 5-7 senedir aynı saksıda duruyor.
Şuanda mutfağa aldım ama dediğiniz üzere toprağı kuru veya toprağının bir havalanması için bir saksı değişimi yapmalı mıyım?

Birde, Mutfağın rutubeti çok olduğundan kalorifer yanmayan Güney cepheli bir pencere kenarında bitkileri muhafaza etsem, dondurur muyum? **** herhangi bir sorun olur mu? Ve şimdi biraz sulasam bir zararı olur mu?

Kaynana dili için ise, oksijenli su ile belirtilen bölge ve toprak yüzeyine oksijenli su spreyi yapsam iyileşme süreci hakkında deneyimlerinizi paylaşırmısınız?
Kaynana topuzu ve kaktüslerin çoğu için toprak azlığı sorun oluşturmuyor... 30 yıldır aynı saksıda duran (ve çoğunlukla bakımsız ve susuz şekilde durmuş ve kışı açık balkonda geçiren) kaynana topuzum hiç fena görünmüyor.. Ancak saksıyı büyütürseniz yavrular sıkışmadan daha rahat gelişir, yayılır tabii... Saksı değişimini şimdi yapabilirsiniz, kaynana topuzları çok dayanıklı bitkilerdir, sorun olmaz... Kurumuş yavruları atın, güzel bir sulayın ve bence ona da oksijenli su karışımı uygulamanızda sakınca yok, iyi olur...

Mutfaktaki rutubetin iki bitkiyi de etkileyeceğini sanmam... Ancak sıcaklık çok düşmüyorsa diğer konumda da durabilirler (dediğim gibi, kaynana topuzu çok dayanıklıdır ve opuntia microdasys'lerim de + 5-6 derece sıcaklıklarda hiç sorun yaşamıyorlar)... Yalnız opuntia microdasys'lerin suyunu iyice azaltmanız gerekir ortam soğuksa...
Küf hastalığı beyaz bir toz gibi bitki yüzeyini kaplıyor, elinizi sürüp kokladığınızda mantar kokusu alabiliyorsunuz (kaktüste dikenlerden dolayı pek uygulanamasa da, yapraklı bitkilerde bu kokuyu çok net alabilirsiniz)... Oksijenli su ya da tarçınla hazırlanan ekstre uygulandığında bu organizmaları öldürüyor... Kısa sürede etkisini görürsünüz... Sonucu garantilemek için birkaç kez uygulamanız iyi olur... O beyaz kısımlar toz değil de kabuk şeklindeyse yine büyük ihtimalle mantar kaynaklıdır, artık o kabuklar gitmez, ama hastalık son bulur ve diğer kısımlara yayılmaz...
Ben doğal bir madde de olduğu için bir süredir tarçın ekstresini kaktüs ve sukulentlerimin tamamına belli aralıklarla uygulamaya başladım... Bunu öneririm...
Tarçın ekstresinin püskürtme yöntemiyle kullanımına dair İngilizce birkaç kaynak da bulmuştum, vakit bulunca çevirip paylaşacağım ilgili kısımda...
Kolaylıklar dilerim...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön