Öncelikle kaktüsleriniz dışarıdaysa Karaman için artık içeriye alınma zamanı gelmiştir... Ancak bitkilerdeki sorun bu değil... Saksının küçük olması da böyle bir sonuca yol açmaz...
Resimden görebildiğim kadarıyla opuntia microdasys'te (kaynana dili - yassı olan) bir mantar hastalığı olan küf var... O beyaz kısımlardan çıkarıyorum bu sonucu...
Bunun için 1 ölçek oksijenli suyu 100 ölçek çeşme suyuyla karıştırıp bu karışımı fsfısla bitkinin tüm yüzeyine ve saksı toprağının yüzeyine püskürtün... Birkaç gün arayla bunu birkaç kez tekrarlayın...
Diğer bir seçenek de bir tatlı kaşığı toz tarçını 1 litre kadar suda biraz kaynatıp soğuduktan sonra süzerek bu suyu fısfısla aynı şekilde uygulamanız... Bu da çok etkili, tamamen küf hastalığıyla enfekte olmuş hassas bitkilerde kedim de denedim ve sonuç çok iyi...
Tabii diğer bir seçenek de zirai ilaçlar satan bir yerden mantar/küf için zirai ilaç almanız...
Echinopsis oxygona'nın (Kaynana Topuzu) durumu gerçekten garip.. Yani aslında çok dayanıklı bir bitkidir... Soğuktan kaynaklanan bir durum değil, güneş yanığına da hiç benzemiyor... Acaba çok uzun zaman hiç sulanmadı da bazı kısımlarını mı feda ederek hayatta kalmaya çalışıyor? Ya da bitkide unlu bit var mı? Unlu bit için bir kontrol etmenizde yarar var... Mantar hastalıklarına karşı da yukarıdaki yöntemlerden birini uygulardım ben olsam... Bir de ufak topuzlardan bazıları tamamen kurumuş görünüyor, önce onları çıkarıp atmakta fayda var...
Kaynana topuzuyla ilgili durum hakkında daha iyi/kesin bilgisi olan arkadaşlar olabilir... Tam nedeni öğrenmeyi ben de isterim.. Bol şans diliyorum...
|