Konu: meeteine
View Single Post
Eski 05-11-2020, 14:18   #7
meeteine
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-06-2008
Perilla (Biftek Otu)

Bitki türü: Baharat
Bitki ömrü: tek yıllık
Tohum Türü: perilla/biftek otu
Tohum çeşit adı:
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kaş/Antalya
Tohumun kökeni :agaclar.net
Dağıtılacak Tohumun Saflığı: önlem alınmadı
Tohumu ilk paylaşan: pupa.baski
Kullanılan gübreler : yok
Kullanılan ilaçlar : yok
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:yok
Hasat yıl ve ayı: Ekim 2020
Bitki tipi ve gelişim durumu:çok dekoratif, hoş kokulu ve kolay yetişen bir bitki. Özel bir ilgi istemedi.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Son don geçtikten sonra dışarıda viyole ektim ve Nisan ayında bahçedeki yerine taşıdım.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri : güneş de gölge de olur, belirgin bir ısı isteği yok gibi...
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: güzel çiçekleri uzun uzun açtıktan sonra tohuma kaçmaya başladı.
Geçen yıl sayın pupa.baski'nin paylaşımından almıştım. Nazlanmadan büyüdü . Çok güzel bir kokusu var (Anasonu andırıyor birazcık). Yaprakları yeşil iken, salatada bahar olarak kullandık. Şimdi tohum alırken kuruyan çiçeklerini ayırdım, baharat olarak kullanmak istiyorum. Bir metreye kadar büyüyor (biraz daha fazla hatta) ve çok fazla yayılıyor. Yakınlarına diktiğim bir kaç biber fidesinin büyümesine izin vermedi. En sevdiğim özelliği ise bir çok zararlıyı uzak tutması oldu. Hiç bir sinek ya da böcek, tırtıl bitkiye yaklaşmıyor. Bu nedenle çayını yapıp ilaç olarak diğer sebzelerde denedim. Ne kadar yararı oldu bilmiyorum, tümüyle yok edemese de zararlı popülasyonunu azalttığını düşünüyorum. Örneğin mevsim başında musallat olan beyaz sinek ve kırmızı örümcek tümüyle yok oldu.

Eklenen Resimler

meeteine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön