View Single Post
Eski 31-10-2020, 10:22   #4
feyzalp
Ağaçsever

feyzalp's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2020
Büyük bahçeyi idare etmek

Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun.
Sorduğunuz sorular biraz sizin ne yapmak istediğinizle biraz da imkan ve bütçenizle alakalıdır. 6 dönüm bir arazide her şey biraz maliyetli ve vakit ayırmayı gerektirir.

Çit meselesi
Çit için karar verirken amacın ne olduğuna bakmalı. Eğer sadece büyük hayvanları bahçeden uzak tutmak istiyorsanız beton direkler arasında dikenli tel çekmek yeterlidir. Maliyeti daha ucuz olur. Çit boyunca sarmaşık ve çalı türü dikerek daha küçük hayvanların geçişini de engelleyebilirsiniz.
Eğer tavşan, köpek, tilki vs. her şeyi uzak tutayım diyorsanız örgütel en iyisidir. Bildiğim kadarıyla panelçit biraz daha maliyetli bir şey. Arazi şehirden uzak bir yerdeyse, estetik olması gerekmiyorsa çok tavsiye etmem.

Bir de ben şahsen bitkiye, ağaca, yeşilliğe doğaya daha çok önem vermek bulara daha çok emek vermek isterim. Panel çit yaptım diyelim; yok malzemeye zarar veriyor diye sarmaşık ekmeyeceksem o tel benim ne işime yarayacak. O zaman daha kötü bir tel kullanayım, sarmaşık da sarılsın.

Sulama sistemi
Bu konuda kendi tecrübelerime de dayanarak tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Mutlaka bahçenin birkaç yerine musluk çekin. Çok uzun hortumları sürüklemek yorucu olur. Otomatik sulama da yapacaksanız bahçeyi bölge bölge farklı saatlerde sulamanıza imkan verir.
Eğer sık sık gidecekseniz damla sulama veya otomatik sulamaya gerek olmayabilir. Ama eğer 10 gün 15 gün uğramayacağınız zamanlar olacaksa otomatik sulama gereklidir.
Damla sulamanın bir diğer faydası da daha az su ile daha çok yer sulayabilmenizdir. Suyu daha tasarruflu kullanırsınız.
Bu durumda bahçeyi süreceğiniz zaman hortumların tamamını toplayıp sonra yeniden kuracaksınız. Bu zahmete de katlanmak gerekecek.

İnşaallah her şey gönlünüzce olur.

feyzalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön