View Single Post
Eski 31-10-2020, 06:45   #3
kurkcutahir
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-08-2018
Merhaba,
Herşeyden önce, çok büyük bir alanın hepsini doldurmaya çalışmanızın hem işyükü olarak hem de sonuçlardan memnun kalmayarak başa dönmeniz gerekebileceği için sizi çok yoracağını hatırlatmak isterim. Hepsini ekip dikmek yerine bir bölgeden başlayıp tecrübeleri değerlendirerek yavaş yavaş genişletmenizi tavsiye ederim. Aynı şekilde ilk defa deneyeceğiniz bir bitkiden çok fazla sayıda almanız tutmaması durumunda sizi zarara sokacak ve moralinizi bozacaktır.
Panel çitin çok estetik olabilir ama üzerine bağlayacağınız örtü birkaç yıl sonra güneş ve rüzgardan etkilenerek yırtıp sarkmaya başlar ve göz zevkini bozar diye düşünüyorum. Tel örgüden kastınız yeşil iplikli gibi olan örgüler sanırım, onlardan 5 yıl kadar önce aldım ve örtüye göre çok dayanıklı olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca örtü uygularsanız sarmaşıklar arasına giremeyeceği için sarılamayacaktır. Sarmaşık yerine servi veya leylandi dikebilirsiniz. Çite sarılacak çabuk büyüyen sabah sefası gibi tek yıllık sarmaşıklar da olabilir ama dediğiniz gibi kışın dökülüp açılacaktır.
Yer örtücü olarak yayılan kekik veya üçgül yoncası denemelerim var ama başarılı olduğumu söyleyemem. Bunların yerine istemsiz olarak yaydığım naneler bahçeyi işgal etti ama pek de rahatsız olmadım.
Sulama önemli bir konu çünkü bir süre sonra sıkıcı olabiliyor. Damlama hortumlarını toplayıp yaymak, karga gibi hayvanların delip bozması gibi sorunlar olabiliyor. Kargalar zeki hayvanlar, hortumda su olduğunu öğrenerek delip içiyorlar. Sürme derinliğinden daha derin kanallar açarak boruları gömebilirsiniz ve belirli noktalardan yüzeye çıkarabilirsiniz. Böylece güneşten ve dondan etkilenmeyecek hem de kısa hafif hortumları musluklar arasında taşıyarak sulamanız kolaylaşacaktır.

kurkcutahir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön