View Single Post
Eski 28-10-2020, 21:16   #114
meseida
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-10-2020
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Radya temeller yekpare bir tabla gibi olduğu için binanın toplam ağırlığı temelin her bir santimetre karesine eşit olarak dağılır.

Mütemadi temel bir tabla gibi değil. Bu durumda binanın ağırlığı temelin toprak ile temas ettiği kadar bir alana bölünür, bu durumda da santimetrekareye düşen ağırlık miktarı radya temele göre defalarca kez (temel alanının farkına göre) daha yüksek olur. Bu da xps'in basma dayananımını büyük ihtimal geçer. İkincisi, mütemadi temel dışında binanın toprak ile temaslı zemininden de toprağa ısı kayıpları olur.
Bizim temelin hafriyatı aynı radye gibi yapıldığı için grobeton üzeri membran üzeri xps ve koruma betonu sonrasında temel pabuçları ile toprak dolgu düşünüyorduk. Sizin dedikleriniz ışığında inşaat mühendisi arkadaşımızla hesapları yaptık ve binanın en çok yük kaldıracak yerine daha yüksek dayanımlı olmak üzere tüm zemine xps döşeyebileceğimizi hesapladı.

Ancak biraz daha araştırınca mütemadi temele alttan ısı yalıtımı yapılmamasının asıl sebebine vardık:don sorunu. Mütemadi temel radye gibi geniş bir yüzeyde olmadığı için pabuçların çevresindeki toprağın donması pabuçları çok etkiliyor. Bu nedenle yurt dışı yönetmeliklerinde mütemadi temel pabuçlarının altı ve yanlara ısı izolasyonu uygulanması yasak. Buralardan ısı geçişinin olması pabuç çevresindeki toprağı ısıtarak don seviyesine gelme riskini düşürüyormuş. İzole edilen pabucun çevresindeki toprak ile ısı farkı çok yüksek olduğundan yapısal sorunlar çıkabiliyormuş.

Biz de sonuçta kolonlardan ısı kaçışına boyun eğerek izolasyonumuzu bodrum döşemesi altına taşıma kararı aldık. Bu sayede xps yerine eps kullanabileceğiz gibi de gözüküyor.

Şu son birkaç ayda mimariden statiğe proje okumayı, ucuz malzeme teminini, izolasyon ve deprem yönetmeliklerini, ustalarla anlaşmalarda dikkat edilmesi gerekenleri (2 defa ekip değiştirdik, 3.cüde mutluyuz ) , sabrı, bütçe hesabını, hataların derslerini, kepçelerin özelliklerini, toprak yapısını, haritacı kazıklarından işaret almayı ve aklıma gelmeyen ne kadar çok şeyi öğretti bu yuva inşaatı bize. Dahası da yolda eminim. Hepimize kolaylıklar olsun!

meseida Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön