SİYAH ACI SÜS BİBERİ KISA
Bitki Türü: Sebze
Bitki Ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum Çeşit Adı: Siyah acı süs biberi kısa. Kısa kelimesini diğer siyah olanla karıştırmamak amacıyla kullanmayı uygun buldum. Araştırdığımda ise ‘’siyah zeytin acı biber’’ olarak biliniyor sanırım.
Tohum Kaç Yıldır Sizdedir: 2 yıldır
Tohum Alınan Bitkinin Yetiştirildiği Yer: Bursa
Tohumun Kökeni: Yine Bursa’da babamın çalıştığı yerde çalışan bir bayan fabrika bahçesinde yetiştiriyormuş. Oradan temin ettik.
Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyon mesafesine dikkat edilmedi.
Kullanılan Gübreler: Yanmış keçi gübresi, solucan gübresi.
Kullanılan İlaçlar: Daha fide yetişme aşamasındayken yaprak biti mücadelesi için arap sabunlu su kullanıldı. Başka bir şey kullanılmadı.
Hasat yılı:2020
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki boyu diğer acı biberlere göre daha kısa. Buket şeklinde yani dal uçlarında 3 er 4 er gibi toplu çiçek açıyorlar. Yaprakları ve çiçekleri mor renkli ana karakter gereği. Ancak iki sezondur bunun yanında sarı konik acı biberde ekmiştim. Onun yaprak özelliğini alarak bazılarında yaprak rengi ve çiçek rengi sarı konik bibere benzeyenler oldu. Yani yaprak rengi mor yerine yeşil çiçek rengi mor yerine beyaz ama biberin kendisi siyah gibi. Tabi ki tohumlarımı alırken ana karaktere uygun olanlardan almaya gayret ettim.
Meyvenin Ayırt Edici Özellikleri: Meyvesi küçük yuvarlağa yakın hafif konik gibi. Siyah renkli daha sonra rengi açılıp hafif turuncudan kırmızıya dönüyor. Biberin dış kısmı diğer acı biberlere göre daha ince bir zar gibi. İçi tohum dolu. Yemeklerin yanında çıtır çıtır taze tüketmeye uygundur. Acıyı seven birisi olarak acısı kuvvetlidir. Ama acısını iyice almasını istiyorsak biraz kartlaşmasını beklemek gerekiyor. Erken dönem turşusunu da kurdum sezon içinde ancak biberin kabuğu etli olmadığı için pek keyif vermedi. Taze tüketmeyi daha çok sevdim.