Bitki türü: çalılık
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Meyan
Tohum çeşit adı: Glycyrrhiza glabra
Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 4
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir
Tohumun kökeni (size nereden geldi): bir arkadaşımdan kölü bitki alarak.
Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Saftır umarım
Tohumu ilk paylaşan: Sanırım ben
Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): yok
Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): bit oluyor, bit ilacı
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon uygulamadım
Hasat yıl ve ayı: 2020 eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu: Suyu çok çok seven bir bitki, kök alımı yapabilmeniz için 3-4 yıl boyunca beklemelisiniz. bu tohumu paylaşmadan önce tekrar çimlendirdim çünkü ben köklü bitki almıştım. 20 tohumdan yalnızca 2 tane çimlendi. Bu sebeple çok az kişi ile paylaşmak durumundayım ki çimlenme ihtimali artsın. şu an buzdolabında bekliyor tohumlar.
Bu arada meyan şerbeti denir ama içine şeker katılmaz. bitkinin kendisi şekerli hissi veriyor. Bu şerbeti içerken tat olarak çok beğenilesi bir tadı yoktur ama içtikten sonra damağınızda bir süre devam eden çok farklı bir lezzet bırakır.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: kökü ile meyan şerbeti yapılır enfestir.
Yetiştirme özellikleri: bir zahmeti yok ama toprağının sürekli ıslak olması gerekli. güneşi sever ve su olmadan yapamaz. 3-4 yıl sonra yanlara doğru uzayan kökleri toplayın ve 30 cm olacak şekilde parçalayın. sonra bu kök parçalarını döverek liflerinin ayrılmasını sağlayın ve kurutun. Şerbet yapacağınız zaman 30-40 gr kökü 2 litre soğuk suda demleyin ve süzün. 2 gün içinde tüketin. tansiyon yükseltebilir. Şeker dengeleyici özelliği vardır.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: bir gün suda bekletin ardından saksı veya tüplere ekimi yapın, yeterli olgunluğa ulaştığını düşündüğünüzde toprağa yerleştirin.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): çimlenme yüzdesi çok düşük ve soğuk katlama tavsiye olunur.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: su kesinlikle şart. Toprağı kurumamalı.
İklim gereksinimleri: Her yerde yetişir, su kenarı sever.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: tohum sapları kuruyunca
Not: Çimlenme ihtimali düşük olduğu için kişi başına düşen tohum sayısının fazla olması gerekiyor ve elimde maksimum 10 kişiye yetesi tohum var, bu sebeple öncelik paylaşım yapanlarda olmak kaydıyla 10 kişi ile sınırlı.

Yeni çimlendirdiklerim
