Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Fasulye
Tohum çeşit adı: Asparagus bean (
https://en.wikipedia.org/wiki/Asparagus_bean)
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Antalya -Kaş
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Yöremizdeki köylülerden geçen sene aldım
Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edilmedi ancak yakınında başka fasulye türü yetiştirilmedi.
Tohumu ilk paylaşan:
Kullanılan gübreler : Keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: Ev yapımı ilaçlar (Arap sabunu karışımı, solucan gübresi çayı,
vb.)
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Yok
Hasat yıl ve ayı: 2020 -Haziran+
Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok kolay yetişen, hiç nazlanmayan bir tür. Güneşi ve suyu çok seviyor. Mutlu olduğunda bol miktarda ürün veriyor. Karıncalar, tırtıllar ve pis kokulu yeşil böcek bayılıyorlar buna. Bizden çok onlar yedi.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Uzunlukları 50-60 cm.ye ulaşabiliyor. Kılçıksız. Yemeğini ve turşusunu biz beğendik. Önce mor renkli baklaya benzer çiçek veriyor meyve oluşumunu bir kaç günde tamamlayabiliyor.
Yetiştirme özellikleri: Isıdan etkilenmiyor. Bulunduğum yörede Temmuz ayında diğer fasulyeler ölürken, ekim ayına (bugüne) kadar hala bol meyve alıyorum. Sıcağı seviyor. Hasat ederken dikkatli olmalı: iki ya da üç adet meyve verdiği bir çıkıntı var. Eğer çıkıntıya zarar vermezseniz daha sonra buradan meyve vermeye devam ediyor.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart sonunda ektim. Soğuk yörelerde belki Nisan-Mayıs olabilir.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama
vb.): Yok
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri : Humuslu, gübreli sebze yatağında yetiştirdim, şikayet etmedi, hatta çok sevdi. Suyunu her gün bol miktarda verdim. Güneş ise hiç eksik olmadı yaz boyunca.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyve olgunlaştığında rengi sararıp, kuruduğunda aldım.