Bir zamanlar yıldız ve kana eski apartmanımızın bahçesinde vardı. Kış geldi. Tam gün güneş aldığı için bir şey olmayacağını düşünüp toprakta bıraktık. Gelecek yıl hiç bir şey kalmamıştı. Yıllar sonra bahçem olunca glayöl, kana, yıldız, vs. soğanlı, yumrulu bitkileri diktikten sonra sonbaharda sökmeye başladık. Ancak bu durumda da onları korumakta zorlandık. Arkadaşıma bahçesindeki yıldızları sökmesi gerektiğini söyledim. Ancak o birşey olmaz dedi. Epey bir kısmı ikinci yıl çıktı. Ancak geçen yıl hiç bir tane yıldız, glayöl ilkbahara topraktan çıkamadı. Bahçemde 1300 metreye yakın rakımda glayölleri söktüm. Unuttuğum bir kısım büyük glayöller çürümüş kışı geçirememiş. Ancak başka yerdeki minik kratonlardan çıkan glayöller ikinci yıllarını da aynı yerde geçirdiler. Tabi henüz çiçek açacak büyüklüğe gelmediler. Karar sizin.
Lale, sümbül, nergis soğanlarını da arada söküp toprağı gübreleyip kalibresine göre ayırıp bir müddet dinlendirdikten sonra sökmek gerekiyor. Benim oldukça fazla olan bu soğanlarımdan bu yıl söktüm çok azalmış ve olanların da soğanları küçülmüş. Yıllar önce komşuma verdiğim birer ikişer verdiğim soğanlar ise çoğaldılar. Bu yıl komşum bana verdi. Bir defa dahi olsa aşırı soğuk olması tüm soğanlı, yumrulu bitkilerin ölmesine neden olabiliyor.
|