Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum çeşit adı: Sarı Çeri Ampul Domates
Tohum kaç yıldır sizdedir: 4 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Şirince
İlk paylaşan: Musa Gündoğan
Tohumun kökeni : Engin Yüksel isimli Balıkesirli tohum yetiştiricisinin talısu erdek (30-35 senelik) bir yetiştiriciden aldığı tohumlardan yetiştirilmiştir (Musa Gündoğan'dan alıntı)
Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Toplu ekildi, diğerleriyle arasına 1-2 m mesafe kondu
Kullanılan gübreler : Dikimde bir avuç solucan gübresi, kompost
Kullanılan ilaçlar: Kaolin kili
Tohum Hasat yıl ve ayı: 2020 Ağustos-Eylül-Ekim
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay. Yetiştirmesi en kolay domates. Fideler zor şartlara dayanır. En verimsiz toprakta bile küçük de olsa meyve verir. Bahçedeki tüm domatesler tırtıla, mantara, kokulu böceğin tahribatına yenik düşerken sarı çeriye hiçbir şey olmaz. Sezon boyunca veriminde düşüş olmaz. Mevsim sonuna doğru budamayı bırakırsanız diğer domateslerin terk ettiği yerleri doldurur. Donlara dek ürün vermeye devam eder
Yetiştirme özellikleri: 60 cm aralıklarla dikip sırığa alıyorum. Mutlaka kendiliğinden çıkanlar oluyor, onlara genelde dokunmuyorum.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık, ancak budama yapılmasa da verimde azalma olmuyor. İnce kabuklu bir domates ama çatlama olmuyor. Çok tatlı olduğundan bilhassa çocuklar çok seviyorlar. Kahvaltılık, çerezlik olarak tüketebileceğiniz gibi sos ya da turşu da yapabilirsiniz.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Şubat ayında viyollere ekilerek fide yapılır. Nisan-Mayısta kalıcı yerlerine dikilir.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama
vb.): Domates tohumlarını bu yıl önce bir tepsiye ekip il gerçek yapraklar çıkınca da viyollere aktardım. Önümüzdeki yıl direk toprağa serpip üzerlerini naylonla örterek büyütmeyi planlıyorum.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli yerlerde iyi gelişim gösterir.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Mümkün olan en çok bitkiden tohum alıyorum. Meyveler turuncuya dönünce bir kaba içlerini boşaltıp üzerinde beyaz kremsi bir yapı oluşana ve kokana kadar bekleyip sonra ince bir süzgeçe boşaltıp yıkıyorum.
Not: Musa bey türü "turuncu-sarı-kırmızı kokteyl domates sırık" olarak adlandırmış ancak benim yetiştirdiklerim sarı renkteydi ve ve iyice olgunlaştıklarında da turuncuya döndüler. arada hiç kırmızı çıkmadı. Genelde ampulümsü bir yapıdaydılar. Bu yüzden adlandırmayı yukarıdaki gibi değiştirdim.
Fotoğraftaki sarı ve turuncu tüm domatesler sarı çeri ampul domatestir.