09-10-2020, 22:01
|
#3
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Akkuş Şeker Fasulyesi
- TANITIM VİDEOSU: Dağıtımını yapmış olduğumuz Akkuş Fasulyesi tohumlarının yetiştirildiği yeri buradan izleyebilirsiniz. >>> https://youtu.be/w2lu1PWU1XE
- Bitki türü: FASULYE
- Bitki ömrü: Tek yıllık
- Tohum çeşit adı: Akkuş Şeker Fasulyesi
- Tohum kaç yıldır sizdedir: 1. yılı
- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Tokat – Ekolojik Kent Bahçesi
- Size nereden geldi: - Köylülerden
- Tohumun kökeni : Ordu - Akkuş
- Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Yıllardır yörede organik sertifikalı coğrafi işaretli yetiştirilen bir çeşittir.
- Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
- Tohum Hasat yıl ve ayı: 2020 AĞUSTOS
- Bitki tipi ve gelişim durumu: 2,5 metrelik hereklere (sırıklara) tırmanması sağlanır çok güçlü bir çalı sistemi vardır.
- Yetiştirme özellikleri: Karadeniz ikliminde özellikle yüksek rakımlarda kolaylıkla yetiştirilen bir çeşit suyunu gübresini verin yeter. Fazla bakım istemez
- Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Direkt toprağa ekimi yapılır.
- Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler ( Soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
- Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneş gören, organik maddesi yüksek, geçirgen ve derin topraklı yerlerde iyi gelişim gösterir.
- İklim gereksinimleri: İlkbahar yaz aylarında ülkemizin birçok yerinde rahatlıkla yetiştir fakat aynı kalitede olmaz diye düşünüyorum.
- Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Baklaları tamamen kuruduktan sonra tohum haşatını yapabilirsiniz.
- Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Ordu'nun Akkuş İlçesi'nde yetişen ve Türk Patent Ensitüsü tarafından 'coğrafi işaret' olarak tescillenen Akkuş şeker fasulyesine talep artınca organik üretime geçildi. Akkuş kuru fasulyesinin özelliği çabuk pişmesidir. Dağılmaması için özellikle düdüklü tencerede pişirilmesi önerilmemektedir. Ayrıca çok lezzetli olduğundan kıyma koymadan da pişirilebilir. Akkuş Fasulyesi; İlimize Özgü Coğrafi İşaret Tescili Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılmıştır.
Paylaşım 10 kişi ile sınırlıdır!

Düzenleyen Resulgur : 11-10-2020 saat 21:40
|
|
|