Kırmızı Çerkes mısırı
Bitki türü: Mevsimlik sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum çeşit adı: Kırmızı mısır (10 sıralı)
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Alacaatlı/Ankara
Size nereden geldi: 2019-2020 Sayın Şeftali Çiçeğinden –(kendisinin geçen yılki açıklaması şu şekilde; Bir Abhaz köyü olan Düzce Kayalar köyünden.)
Tohumun kökeni : Sayın Şeftali Çiçeğinden alıntı; Tohumları bize veren kişi köy kurulurken mi yoksa geçtiğimiz onyıllarda Abhazya Cumhuriyeti'ne gidip gelişlerde mi getirildiğini bilmiyordu. Ama her halükarda o köyde yetiştirilen atalık bir tür.
Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon yapılmadı.
Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.
Hasat yıl ve ayı: 2020 Ağustos
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sadece yanmış hayvan gübresi ve iyi sulanan bir alandaydı.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Tıpkı beyaz mısır gibi bu cinsin de meyveleri uzun, kalın, sağlam yapıda.
Yetiştirme özellikleri: Mayıs sonu doğrudan toprağa ektik.
Sayın Şeftali Çiçeğinden alıntı; Ben mısır tohumlarını da viyollere ekip, ilk yan yaprak çıkar çıkmaz kalıcı yerine alıyorum (viyolde daha fazla büyürse kökü viyolün dibine dolanıyor ve çıkarırken zarar görebiliyor, bu ise mısırın en istemediği şeylerden biri benim gözlemlediğim kadarıyla). Direk toprağa da ekilebilir tabii. Toprağa aldıktan sonra genelde günaşırı (toprağın nemliliğine göre), püskül vermeye başladıktan sonra ise her gün gibi suluyorum; çünkü bu koçan bağlama aşamasıymış ve bitki tane yapmak için daha çok suya ihtiyaç duyarmış.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Sayın Şeftali Çiçeğinden alıntı; İyi hazırlanmış toprakta bol gübre, bol güneş, düzenli ve dikkatli sulama.
İklim gereksinimleri: Sayın Şeftali Çiçeğinden alıntı; Havalar ısınmaya başlar başlamaz toprağa aktarılabilir.
|