Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Türkiye şartlarında Tek yıllık
Tohum Türü: Basellaceae
Tohum çeşit adı: Basella rubra
Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Sitede birinden satın almıştım
Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Çevremde beyaz versiyonu yoktu.
Tohumu ilk paylaşan: Bilinmiyor
Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Güvercin gübresi
Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): İlaç kullanmadım
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon uygulamadım
Hasat yıl ve ayı: bahardan kışa kadar
Bitki tipi ve gelişim durumu: Yaprakları etli bir sarmaşık türüdür. Çok lezzetli ve verimli bir asmadır kendisi. Adında ıspanak geçse de ıspanakla yakından uzaktan alakası olmayan ve çiğ/pişmiş olarak tüketilebilen bir tür. Özellikle ıspanak niyetine veya yumurtalı kavurması çok lezzetli. siyah, koyu mor meyveleri gıda boyası olarak da kullanılıyormuş.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Meyvesinden çok yaprakları tüketilir.
Yetiştirme özellikleri: Toprağının nemli olmasını seviyor. Günlük 4-5 saat güneş isteği var, fazlasında gelişimi yavaşlıyor ya da tohuma dönüyor gibi.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Soğuğa dayanıksız. Isıtılmış bir alanda çimlendirilip hava sıcaklığının 10 derecelerin pek altına düşmediği dönemlerde toprağa alınması yaprak sayısını ve büyüklüğünü muazzam oranda etkiliyor.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Gerek yok
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Toprağının nemli olmasını seviyor. Günlük 4-5 saat güneş isteği var, fazlasında gelişimi yavaşlıyor **** tohuma dönüyor gibi.
İklim gereksinimleri: yazların nemli geçtiği yerlerde daha yüksek verimle yetişeceğini tahmin ediyorum ama sadece bir tahmin
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: meyveler siyaha dönünce