Konu: Echeveria
View Single Post
Eski 27-09-2020, 19:52   #357
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Piske Mesajı Göster
Arkadaslar selam. Biraz yardima ihtiyacim var. Yaklasin 2 senedir fotograftaki echeveriaya bakiyorum. Sonsuza kadar uzayacak gibi bir hissim var nasil bakmam gerekiyor bilemedim, acaba 2 dali kesip suya koysam köklenince tekrar mi diksem? Desteklemek yerine destegi cikartsam da direkt kendi mi büyüse? Bilemedim ne yapsam, yardim eden olursa cok sevinirim.
Normalde echeveria'lar çok uzuyorsa yeterli güneş ışığını almıyor oluşu nedenlerden biri olarak akla gelir... Ancak sizin bitkinizde nedenin bu olduğunu sanmıyorum, çünkü yetersiz ışık alıyor olsa o koyu rengi kazanması pek mümkün değil... ayrıca, uçtaki rozet de gayet sık ve sağlıklı görünüyor... Echeveria'ya yakın bir cins olan aeonium cinsinde yer alan çoğu tür bu şekilde uzun sap ve dallar oluşturur ve echeveria'lara da çok benzerler... Belki bitkiniz echeveria değil de aeonium olabilir... Bu durumda böyle uzun dallar vermesi normal... Aslında echeveria'lar da uzun yıllar sonunda uzun gövde ve dallara sahip oluyorlar, ancak bu kadar hızlı değil... Bende 10 yıldan fazla bir süredir baktığım bir echeveria'da buna bir dallanma/uzama var, ancak bu kadar değil... Dilerseniz bitkinizi aenoium resimleriyle karşılaştırıp net bir sonuca varabilirsiniz...

Sorunuza gelirsek, daha kısa bitkiler elde etmek için tabii ki dalları kesip köklendirebilirsiniz... Suya koymak yerine, dalları uygun bir hizadan kesin, birkaç gün açıkta bırakarak kesik yüzeyin kuruyup kabuk bağlaması için bekletin (bitkiyi kestiğinizde kesik yüzeyi tarçın tozuna bularsanız bakteri ve mantarlara karşı koruma sağlamış olursunuz)... Sonra toprağa dikerseniz köklenecektir... Geride kalan gövde de başka rozetler vereceğinden bu şekilde dilediğiniz kadar bitki üretmeniz mümkün... Bol şans dilerim...

Düzenleyen Mesut Temiz : 23-02-2021 saat 19:20 Neden: Yanlış yazım...
Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön