Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalamca
Hünnapları da kendi aralarında ayırmak gerek, küçük meyveli hünnap soğuk yerlerde ölmez ama meyve de tutmaz.Büyük meyveli olanlar cinsine göre soğuk yerlerde olabilir ama tam verim alınır mı tecrübe etmek lazım.Bazı cinslerin soğuklara tam adapte olduğu sve meyve bakımından sorunlu olmadığı öyleniyor .forumda deneyenler varmı bilmiyorum.
bir de mikro klima konusu önemli.Ankaranın yanıbaşında antep fıstığı yetişen yer de var.vadi içinde.ama bu demek değildir ki ankarada antep fıstığı yetişir.
Yukarda afyonda yetişen hünnap için de bu durum geçerli olabilir.herşeyden önce eğer bu hünnabın cinsini öğrenirsek ona göre bir yorumda bulunabiliriz.
|
Sn. celalamca;
Kusura bakmayın. Yazınızı yeni gördüm. Cevap vermekte geciktim.
Necati hocada bulunan hünnap çeşitlerinden bazıları belki de çoğu yerde bulunmamakta. Türkiye'de olan veya yurtdışından farklı çeşitlerden edinip kendi yetiştirmekte. Bahçesi oldukça büyük. Özel türler ile ilgilenip Afyonkarahisar'da yetiştirmekte. Pikan cevizini, trabzon hurmasının yetiştiğini onda gördüm. Kendi yetiştirdiği için belki de Afyonkarahisar iklimine uyum sağladılar. Bu yıl oldukça fazla yetişmiş elmayı, geçtiğimiz yıl da çeşitli armutları sökerek yelerine hünnap ve kestane fidanları dikti. Yetişmiş hünnaplarından çok güzel meyve almakta Çeşit isimlerini bilmiyorum. Ancak ağaçları ve üzerindeki meyveleri gittiğim zaman görüyorum. Hocanın yeri ovada. Kuzey tarafında tepe bulunmakta. Ben komşumda bulunan bir hünnabı gördüğüm zaman şaşırmıştım. O bir karış boyundan büyüttüğünü anlatmıştı. Rakım 1300 metrenin üzerinde idi. İnternette araştırdığım zaman en fazla rakımın 800 metreye kadar olması gerektiği yazıyordu. Ben de bundan cesaret alıp kendi bahçeme bir sürü hünnap almıştım. Bir kısım hünnapları da komşularıma dağıttım. Bir kısmı benim gibi öldürdü. Birkısmı ise yaşattı. Komşumun yaşayan hünnabının yanından çıkan üç fidandan ikisini bana verdi. Şu anda onlar da bende yaşıyor. Komşum yukarıda resimlerini gördüğünüz iri hünnapları 1300 rakımda yaşatıp meyve alıyor.