View Single Post
Eski 10-09-2020, 21:10   #487
belgi.info
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-07-2016
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 44
Bahtiyar bey tebrikler; unutulan , az bilinen , anlaşılamayan bir konuyu açmışsınız.

Eskiler 2 çapa bir sulama eder derdi.

Kuru kıraç toprak çapalandığı zaman , kızgın toprak daha aşağıya inerek alt tabakadaki suyu şırınga gibi yukarı doğru çekiyor.Yanlış hatırlamıyorsam bu olay hidrolojide
kovitasyon diye geçiyordu. Bu çapalama işlemi toprağı aynı zamanda havalandırıyor.
Çapalamanın son avantajı ise yabani otların bu işlem sırasında kazınmasıdır.

İş gücü dışında hiçbir dezavantajı olmadığı gibi organik ürüne çok yakın ürün elde edilebiliyor.

Kıraçta yetişen meyveler sıcağı çok yediği için şeker oranı yüksek oluyor.Karpuzlar kavunlar daha küçük olması 2- 4 kişilik ailelere daha uygun. Çünkü büyük karpuzlar yenmiyor çoğu çöpe gidiyor.

Muhtemel ki karasal iklimde 600-1500 metre rakımlı yerlerde gece gündüz ısı farkından sebzeler ve toprak nem emerek de nasibini alıyor. ( Bu rakımlarda susuz çekirdekten ceviz dikerek büyümelerini gözledim.)

https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yasam/649639.aspx
https://www.koykahvesi.com.tr/tarim/...u-basardi.html

belgi.info Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön