View Single Post
Eski 10-08-2020, 14:39   #11
Portakal Rengi
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Domatese gölgelik fikrine katılmıyorum.
Tüm gün güneş alacak, suyunu hakkıyla vereceksiniz ve havadar bir bahçe ise bulunduğu yer, gölgelik fayda değil zarar verecektir ürün gelişimine.

Komşu bahçe yaptı yıllardır boş duran yamaç yerine. Makina ile terasladı önce, her gün başında bahçenin yani sulamasında aksama söz konusu değil. Domatesin durduğu yere bir insanı bağlasalar 2 saatte beyni sulanır öyle bir güneş vuruyor bahçeye. Domatesi toplamaya yetemiyorlar dedi dün bir diğer komşu. Benim de bahçem aynı konumda bu hafta sonu yaklaşık 20 kg kadar domates topladım.

Hava almayan bahçelerde fazla güneşin yaratacağı sıcak zararından söz etmek doğru olabilir.

Bir diğer ilave bilgi size. Salgın sebebiyle fideleri evin balkonunda ürettim. Nasıl olmuşsa bir kaç tohum çiçek saksısına düşmüş ve orada kendiliğinden bitti üç adet domates. Çiçeklendiler de ama meyveye dönemiyorlar bir türlü. Aynı tohumlardan üretilip bahçeye dikilenlerden geçen haftadan beri olgunlaşmışları toplanmaya başladık halbuki.
Aynı tür pembe domates fidelerinin bir gurubu gölgelik altında diğer gurubu güneşte olacak şekilde diktim, bu yıl. Farklılık göremedim. Haziran Temmuz 35 °C dolaylarında oldu. Temmuz sonu Ağustos 40 a dayalı geçiyor. Verim geçen yılın yarısı kadar. Sıcaklığın etkilediğini düşünüyorum. Doğrudan güneş ışığı daha fazla etkileyecek düşüncesindeydim. Gölgeliğin tek artısı sulama sıklığını azaltıyor. Yüzeydeki toprak 2-3 gün nemli kalıyor. Gölgelikte yetişen domatesler kızarmaya başladığında daha uzun süre dayanıyor. Güneşte olanları yeşil-pembe iken toplamazsam, dalında çürümeye başlıyor.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön