View Single Post
Eski 02-08-2020, 15:44   #13
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 782
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi metcelikhan Mesajı Göster
Kirazı sadece orjinal Kiraz çekirdeğinden yetişmiş Kiraz fidanına aşılamak lazım. Aksi halde Eski Kirazların tadını bulamazsınız.Hele hele alt taraf üstü ile uyumlu değilse aşılı Kiraz 5-6 yıl sonra kurur.Alt gövde üst gövdeye yeterli besin, su ulaştıramaz.Hem de kökler orjinal Kiraz aromasını toplayamaz .Kirazın tadı bozulur.Kendi Öz ve Orjinal çekirdeğinden asla şaşmayın.Bazıları bilinçli olarak meyve ve sebzeler ile böyle oynuyorlar.
Kesinlikle katılmıyorum.Orjinal kiraz çekirdeği dediğiniz çekirdekte tozlaşarak zaten meyveden farklı bir meyve olmuştur.Tozlayıcısız kendini tozlayan bir çeşitten aldığınız bir tohumdan yaparsanız belki bahsettiğiniz gibi aynı çeşiti yine aynı çeşit üzerine aşılamış olursunuz.
Bu noktada zaten aşılamanın bir mantığı kalmıyor.Aşılamanın mantığı anacın güçlü kök sisteminden hastalık ve zararlılara dayanımından faydalanmaktır, ya da çeşite bodurluk ve verim kazandırmaktır.
Sizin dediğiniz gibi bazıları meyve ve sebzelerle oynamıyorlar.Bir sürü araştırma enstitüsü yeni anaçlar ve çeşitler geliştirmek için emek zaman ve para harcıyorlar.
Bunun dışında anacın çeşitsin tadını bozma gibi birşey söz konusu değil.Buradaki tatla ilgili problem çeşitin özelliğiyle ilgili bir durum anaçla değil.Mesela karpuzda birçok araştırma göstermiştir ki anaç çeşitin şeker oranını ve kuru madde oranını arttırmakta.Kulaktan dolma şeyleri elinde bilimsel bir veri olmamasına rağmen ısrarla cahilce tekrarlayan birçok üye var.Bu arkadaşlara kalsa hiçbir yeni çeşit anaç geliştirilmesin dedesinden kalma 100 yaşındaki ağaç en iyisidir.Sizin bahsettiğiniz çeşit anaç uyumsuzluğu birçok bitki ve ağaçta olabilen bir durum ki zaten aşılanan çeşitler ve anaçlar belli.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön