View Single Post
Eski 27-07-2020, 16:48   #182
devrann
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2017
Solanum Chrysotrichum,Solanum Mauritanium ve Solanum Torvum üzerine bazı aşı denemeleri yaptım.Özellikle Torvum patlıcana çok iyi tepki veriyor birçok ülkede patlıcan aşı anacı olarak kullanılıyor bazen domates aşı anacı olarakta ticari olarak kullanıldığı oluyor.Verime çok büyük katkısı var.Nematod dayanımı ve toleransı çok iyi bunun yanında birçok kaynakta bakteri dayanımı olduğu belirtilsede bazı koşullarda dayanımı bana göre % 30'lara düşüyor bitki ölmüyor ancak verim dramatik şekilde düşüyor.
Benim yaptığım denemede kullandığım torvum bu yıl 3. yılında ve patlıcan ile çok iyi sonuç aldım üzerine atalık bir çeşit aşıladım ancak ismini öğrenemedim daha, bir fidelikten geldi daha doğrusu atalık bir tohum yapan bir grup göndermiş fidelikte tohumları fide yapıp çiftçilerde deneme yapmam istendi bende bir kaçını torvum üzerine aşılamak için aldım.Sonuç çok hoşuma gitti hatta Solanum Chrysotrichum üzerinede aşıladım ancak Chrysotrichum küçükken aşıları tam besleyemiyor sanıyorum daha büyük bir Chrysotrichum üzerine bu sefer Halep Karası patlıcan aşıladım o da pek olumlu değil gibi saksıdaydı toprağa aldım yine pek bir gelişme yok gibi açan bütün çiçekleri döküyor ve zayıf gelişiyor.Bu anaçların çapları 1-1,5 cm civarlarında.Eylül gibi seradaki
Chrysotrichum üzerine domates, mauritanium üzerine patlıcan aşılayacağım.Mauritanium patlıcan için daha uyumlu çünkü daha önce domates aşıladım çok zayıf gelişti ve tam besleyemedi gerçi Francesco Mangano'nun çok büyük ağaçlara yaptığı domates aşıları verimli olsada o domateslerin gövdesi çok fazla büyümüyor ve anaçlar çok büyük.Mauritanium'un domates yerine patlıcanda daha verimli olduğunu düşünüyorum.Yinede belli bir çapın altındaki mauritaniumlar patlıcanda da verimli olmayacaktır.
Domatesler ile Chrysotrichum denemesi yapacağım ,aşı yapacağım anaç 10 cm çapında ve bu çapta bir anaç domates ile iyi bir uyumluluk gösteriyor.Patlıcandaki uyumsuzluğun sebebi anacın çapının düşük olması diye düşünüyorum.
Bunun yanında ilginç birşey daha denedim torvum üzerine gojiberry aşıladım daha tutup tutmadığından emin değilim.Chrysotrichum üzerinede deneme yapacağım daha küçük bir anaca amacım aşı uyumu veya uyumsuzluğunu görmek verim için daha sonra daha büyük çapa sahip anaçlarada aşılama yapabilirim.Yinede şansım az olduğunu düşünüyorum gojiberry'nin bazı türleri arasında bile aşı tutma oranı düşük.
Bu arada Lycium anatolicum'un peşine düştüm Antalya şartlarında nasıl bir verim verecek meraktayım doğada yetiştiği yerlerde pek kaydadeğer bir verimi yok gibi.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön