Bu yıl da önceki yılların hatırası mantari hastalıklar kabakgiller ve domatesi ziyaret etti demiştim(P.infestans). Domateste fidelerin boylanarak hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte harekete geçecek mantar sporları için 15 gün arayla iki kez ilaçlama yaptım. İlk ilaçlamadan sonra sürekli yağan yaz yağmurları bir kaç kökte hastalık başlattı. Birini söktüm diğerlerinin hastalıklı bölümlerini kestim. İkinci ilaçlamadan 15 gün geçti, sabah koltuk ve alt yaprakları budarken baktım iki kökte hafiften kararmalar başlamış, bir tur daha ilaçlıyayım birazdan. Ne kadar az ilaç o kadar iyi de ellemesem şimdiye yarıdan fazlası gitmişti, bu ilaçlamaların bir sınırı var mı? Satıcı etkisi 15 gün sürer demişti sadece, ben de sormamışım iki-üç-beş kaç kez ilaçlamak gerekir. İlaç demişken geçen pazardayım, satıcıyla konuşuyoruz kiraz-vişnede tek tük kurt var, iki kez ilaçlamıştım deyince 'önündeki ürünleri göstererek dedi ki, 'bunları üç günde bir ilaçlıyorlarmış'...
Tohumunu ve fidesini burada paylaştığım ağırlık rekortmeni (son üç yıl 970-980 ve 1.060 gr.) kırmızı sırık Bulgar domateslerimizden bu yıl da kiloluk meyveler bekliyoruz. Böylesine iri yapılı domateslerde beklenmemesine rağmen kimi köklerde sanki çeri domatesmiş gibi boş yok, tüm çiçekler meyve tutmuş. Taşınmaz ki böyle bu meyveler, rekor da gelmez. (NOT: domatesin aşırı sıcaklarda meyve tutumu çok azalır, ideal meyve tutumu için gece sıcaklıklarının 16-18 derece civarında olması ve gündüz sıcaklığının da çok olmaması gerek)
Domateslerin en önünde Bayındır ın yine Bulgaristan kökenli köyünün oturak domatesi var. Altısı kırmızı, altısı mavimsi olmak üzere 12 kök var. Tohumları alalı üç yıl oldu ancak hastalıktan tohum alamadık. Elimdeki tohumlar azalınca kaybetmemek için bir kaç kişiye de dağıttım. Şu an sorun yok gibi. Altına bir çuval samanı yettiği kadar serdim, yanına geçen seneden kalan kurumuş yer bademi (tigernut) köklerini (yastık yapacaktım ya, uğraşamadım, sağlıklı ve rahat yastıklar yapılıyormuş

) ve kekiklerin kuruyan kısımları serdim. Amaç; nemi ve toprak ısısını korumak, yabani ot tutumunu engellemek vs.
Geri kalan 90 kök ise sırık cins. Desteklemek için geçen yıllardaki sistemem devam. Biraz uğraştırıyor ama sorunsuz.