Merhaba arkadaşlar, busene biraz süs narlarına merak saldım ve en iyi öğrenme yolunun edindiğim bilgileri çekirdekten yetiştirdiğim narlar üzerinde tecrübe ederek olacağına karar vererek kolları sıvadım. 2 senedir büyüttüğüm süs narımın geçen seneki meyvesini kasım ayında kurumaya başlayınca kopararak buzdolabında naylon poşet içerisinde saklamaya aldım. Şubat ayı ortalarında çıkarıp çekirdeklerini çimlendirip mart ayında karton bardaklara dikimi gerçekleştirdim. Bu noktaya kadar hepsi aynı şartlarda ve ortala aynı gelişimi gösterdiler. Mayıs ortalarında havaların ısınmasıyla birlikte farklı saksı ve farklı yerlere konumlandırdım.
İlk fotoğraf 2 senedir bonsai formunda yetiştirmeye çalıştığım bir adayım. Diğer fotoğrafta ise bu sene çimlendirdiğim iki süs narı fidem görülüyor. Soldaki ile sağdakinin aynı zamanda dikilmiş olması hemen dikkat çekiyor. Burada tecrübe ettiğim nokta soldaki saksının altına gelişim için önemli olan kök kaçış saksısı eklemem ve ev içi ışık alan bir pencere önünde konumlandırmam oldu. Diğerinin farkı ise aynı tarihte saksısına dikimi yapılarak aynı pencerenin dış kısmında konumlanması oldu. Aldıkları ışık hemen hemen aynı ve her nekadar hava sıcaklıkları uygunda olsa gece gündüz sıcaklık farkı ve zaman zaman rüzgarın olması gelişimde önemli bir olumsuz yönde fark oluşturdu. Büyük olan fidemin ilk çiçeği fotoğrafta (1 hafta öncesini fotosu) zar zor görülüyor fakat şu an 2. çiçeği açmak üzere ki ilk senesinde beklemiyordum. ****** bunları daha çok bonsai formunda geliştirmek amacıyla erken dönemde bazı dallara telleme ve çengel metoduyla yön veriyorum ki hem dallar arasında sıkışma olmayarak rahat gelişimi sağlıyor, hemde ilerki dal dizilimi planını kolaylaştırıyorum.
Kısaca amacım hobi amaçlı evinde süs narı yetiştirmek isteyen arkadaşlara tecrübelerimi paylaşmak. Gelişimlerini zaman zaman burada paylaşmayı düşünüyorum. Yanlışım varsa affola. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar varsa hatalarımızı düzeltirlerse çok sevinirim. Teşekkürler...
|